Egészségügyi adatokat elemez az Apple és az IBM

Egészségügyi adatokat elemez az Apple és az IBM

2015. április 16. 14:01, Csütörtök
A kaliforniai társaság csatlakozott a Watson Health Cloud szövetséghez és szerződtette a Dolby egyik vezetőjét.

A Watson Health Cloud tagja még az Apple és az IBM mellett a Johnson & Johnson és a Medtronic is. Az előbbi gyógyszereket, az utóbbi pedig egészségügyi eszközöket készít. A szövetség keretében nem csupán archiválnák és minden arra jogosult személy számára hozzáférhetővé tennék a betegek egészségügyi adatait, hanem az orvosok és a kutatók lehetőséget kapnának arra is, hogy azokat az IBM adatbányász és elemző technikáinak a segítségével kiértékeljék.

John E. Kelly III, az IBM alelnöke kiemelte, hogy az egészségügyi ágazatban szerzett ismereteik és tapasztalataik hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az orvosok és a kutatók teljes mértékben kiaknázhassák az Apples HealthKit és ResearchKit megoldásaiban rejlő lehetőségeiket. Az IBM biztonságos adattárolási és elemezési rendszerei olyan helyzetbe hozzák az orvosokat és a kutatókat, hogy valós időben a korábbinál sokkal jobban tanulmányozhassák a felhasználók egészségügyi és viselkedési információit.

Az Apple megtiltotta, hogy a HealthKit rendszerében lévő adatokat a fejlesztők továbbadják harmadik félnek, elsősorban az adatkereskedőknek és a reklámügynökségeknek. Ugyanakkor kutatási célokból bármikor megoszthatók a különböző egészségügyi és fitneszadatok, igaz, erre csak akkor kerülhet sor, ha a felhasználó ezt nyomatékosan engedélyezte. Az Apple és az IBM tavaly kötött szövetséget, s a két cég az iOS-re fejlesztett üzleti szoftverekkel törne be a kereskedelmi, az egészségügyi és más szakterületekre.

Szintén érdekes hír, hogy a Dolby korábbi műszaki vezetője a kaliforniai konszern hardverrészlegéhez került. Mike Rockwell február óta az Apple munkatársa és a feladata az, hogy javítson a jövőbeli termékek audioteljesítményén és kijelzőin. A szakember korábban a Dolby fejlett technológiákkal foglalkozó csoportját vezette, a pozíciójából január végén távozott. menedzser a Dolby csapatában nem csupán az új audiotermékek kifejlesztéséért felelt, hanem részt vett a Dolby víziójában is, amelynek lényege egy olyan technika létrehozása volt, amely javított volna a televíziók és a HD-képernyők színmegjelenítésén. A Dolby előtt pedig az audio- és videoszoftverek, illetve -hardverek készítésére specializálódott Avid műszaki vezetője volt.

A 9to5Mac szerint Rockwell szerződtetésével és a Beats Electronics felvásárlásával az Apple teljesen újjá szeretné tervezni az audiotermékeit. Érdekesség, hogy a kaliforniai társaság már négy évvel ezelőtt szerződtette Tomlinson Holmant, aki részt vett a mozikban az audiohangzás szempontjából fontos THX szabványok kidolgozásában. Az óriáscég január közepén megvásárolta a Semetric nevű vállalatot, amely a Musicmetric zenei elemzőplatformot üzemelteti. Ezután pedig szerződtette Zane Lowe rádióst és új londoni producert keresett, valamint ismertté vált, hogy szeretné megerősíteni a Beats Music zenei streaming-szolgáltatást is, amely valószínűleg integrálva lesz a konszern rendszerébe.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások