Globális törlést kérnek a Google-től a franciák

Globális törlést kérnek a Google-től a franciák

2015. június 15. 11:56, Hétfő
A francia adatvédelmi hatóság és a webes konszern eltérően értelmezett egy korábbi bírósági döntést.

Az Európai Unió Bírósága tavaly kimondta, hogy a Google a felhasználók kérésére köteles törölnie a róluk szóló találatokat, de a cég csak az európai felhasználók elől tünteti el azokat. A személyekhez kapcsolódó keresési eredmények eltávolítása egy webes nyomtatvány segítségével kérhető, a dokumentum magyarul is elérhető.

A franciaországi adatbiztonsági szervezet (Commission nationale de l'informatique et des libertés, CNIL) felszólította a Google-t, hogy ne csupán az európai domének esetében, hanem világszerte ültesse át a gyakorlatba az Európai Unió Bíróságának ítéletét. Amennyiben a társaság 15 napon belül nem tesz eleget a felszólításnak, akkor a CNIL ahhoz a bizottsághoz fordul, amely a franciaországi adatvédelmi jogsértések szankcionálásáért felel.

A francia szervezet azzal érvelt, hogy a törlési folyamat egyetlen eljárás és ezért minden doménre vonatkoznia kell. A CNIL arra hivatkozott, hogy több száz olyan panaszt kapott az érintettektől, amelyekből az derült ki, hogy hogy az adattörlési kérésüknek az óriáscég nem tett eleget. Megvizsgálták ezeket a panaszokat és megkérték a Google-t, hogy távolítsa el a kért információkat a keresési indexéből. Ennek a vállalat részben eleget is tett, azonban csak az európai domének esetében került sor intézkedésre.

A Google úgy kommentálta az ügyet, hogy nagyon keményen dolgozik azon, hogy eleget tegyen az ítéletnek és a folyamat során megtalálja az egyensúlyt, eközben pedig szorosan együttműködik az adatvédelmi hatóságokkal. Azonban a konszern úgy értelmezte a döntést, hogy az az európai felhasználóknak szánt szolgáltatásokra vonatkozik és ezért a folyamat során is ezekre a platformokra összpontosítottak. Larry Page nem örül a dolognak, szerinte "a felejtés joga" könnyen negatív következményekkel járhat és komoly károkat okozhat az internetes vállalkozások következő generációjának.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások