Taylor Swift rendelkezik minden őt ábrázoló fotó jogával

Taylor Swift rendelkezik minden őt ábrázoló fotó jogával

2015. június 24. 21:21, Szerda
Visszanyalt a fagyi: aligha számított ilyen reakcióra az Apple-t támadó előadó és a menedzsmentje.

Taylor Swift amerikai popsztár néhány napja nyílt levelében jelezte, hogy nem tartja méltányosnak, hogy az Apple 3 hónapig ingyen használja a zenészek alkotásait. "Mi sem kérünk tőletek ingyen iPhone-okat, ezért ti se várjátok el tőlünk, hogy fizetség nélkül bocsássuk rendelkezésetekre a zenénket" - érvelt Swift. Az Apple ennek hatására módosította új zenei szolgáltatása, az Apple Music üzleti modelljét, így mégis fizetnek a művészeknek már a három hónapos ingyenes próbaidőszakban is, de pénzt nem kérnek, tehát veszteséggel adják a dalokat.

Azonban nem mindenki volt elragadtatva az előadó sikeres nyomásgyakorlásától. Jason Sheldon birminghami fotós blogbejegyzésében azt ecsetelte, hogy Swift és az ügynöksége, a Firefly Management Inc. nem bánik jobban velük, mint ahogy az Apple bánik a zenészekkel. A fényképész nyilvánosságra hozta a blogjában azt a nyomtatványt, amelyet mindenkinek ki kell töltenie és alá kell írnia, aki az énekesnő koncertjein akar felvételeket készíteni. Ennek második és a harmadik pontja alapján a fotósok a Swiftet ábrázoló fényképeikkel kapcsolatos minden jogukról teljes mértékben lemondanak. Így Taylor Swift megkapja a felvételeik ingyenes és korlátlan használatát, s ez a jog globálisan és örökösen érvényes. Sheldon fel is tette a kérdést, hogy miért is lenne Swift más, mint az Apple.

A fotós kiemelte, hogy nekik is meg kell keresniük a megélhetésükre valót, miközben Swift megengedheti magának, hogy fizessen az őt ábrázoló képekért. Sheldon szerint a fényképészek sem kérik azt, hogy ingyen kaphassák meg az előadó zeneszámait, tehát ő se használja fel fizetés nélkül saját céljaira mások fotóit. Mint kiderült, sok fotós fél attól, hogy véleményt nyilvánítson, mert attól tartanak, hogy Swift menedzsmentje vagy a PR-ügynökségek kitiltják őket a koncertekről.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások