Felgyorsult a gleccserek olvadása 

Felgyorsult a gleccserek olvadása 

2015. augusztus 11. 12:16, Kedd
A század első évtizedében sokat gyorsult az olvadás üteme, ez a jövőben tovább fokozódhat.

A globális klímaváltozás kapcsán visszatérő témának számít a gleccserek olvadása, pontosabban a folyamat üteme, amely a kutatók szerint fontos figyelmeztető jelként szolgálhat mind a kétkedők, mind pedig a jövőnkért aggódók számára. A rendelkezésre álló adatok részletes elemzése arra utal, hogy a sebesség az ezredforduló óta is nagyot változott.

A Zürichi Egyetem kampuszán található World Glacier Monitoring Service az elmúlt 120 év adatait vette górcső alá, különös tekintettel az ezredfordulót követő időszakra, amely jól látható módon elkülönül a korábbi periódusoktól. Pontos adatok a jégvastagságról a helyszíni megfigyelés és az úgynevezett in-situ mérések révén csak néhány száz gleccser esetében állnak rendelkezésre, ezt azonban alaposan kibővíti a légi és műholdas monitorozás, amelynek révén már több tízezer különböző ponton vannak becsléseink a mértékekről és a trend alakulásáról. Ennek alapján a szakemberek szerint jól látszik a gyorsulás, amely különösen az új évszázad első évtizedében jelentkezik.



Felül 2007-es, alul 2014-es felvétel a Rhone gleccserről, mindkettő júniusi

A megfigyelt gleccserek ugyanis a kétezres években (éves szinten) 0,5-1 méter közötti veszteséget mutattak, ami éppen háromszorosa a 20. század átlagának. Ez a mérések kezdete óta precedens nélküli sebességet jelent, de a korábbi dokumentumok tanulmányozása sem utal arra, hogy a történelem során bármikor bekövetkezett volna hasonló gyorsulás. A gleccsernyelvek visszahúzódása szintén globális jelenség, az időszakos növekedés meg sem közelíti a 16. és 19. század közötti kis jégkorszak számait - Norvégiában például több kilométerre rúg az eltérés a 19. századhoz képest, a kilencvenes évek időszakos terjeszkedési periódusai során pedig mindössze néhány száz méteres megerősödés volt tapasztalható.

A folyamat mindenképpen folytatódni fog, még a klíma esetleges stabilizálódása sem jelentene lassulást, ami több régióban az egyensúlyi állapot megbomlását eredményezi.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások