Mindent megfigyelt volna a brit titkos­szolgálat

Mindent megfigyelt volna a brit titkos­szolgálat

2015. szeptember 28. 10:47, Hétfő
A hivatal több tízmilliárd adatot tárolt el és elemzett ki.

A Government Communications Headquarters (GCHQ) a világ összes internetezőjének minden lépésére kíváncsi lett volna a Karma Police nevű program keretében, amelyet 2009-ben parlamenti felhatalmazás nélkül indítottak el. A hivatal fel akarta jegyezni az adatokat és egy belső anyag alapján akkoriban ez volt a világ legnagyobb adatbányász művelete - ez derült ki a The Intercept birtokába jutott dokumentumokból.

Eredetileg a program sokkal szűkebb lett volna és a GCHQ-t csak az érdekelte, hogy vajon a felhasználók mely online rádiók műsorait hallgatják. A szakemberek erre azért voltak kíváncsiak, mert meg akarták tudni, hogy a radikális csoportok milyen internetes rádiókat használnak az üzeneteik terjesztésére és népszerűsítésére. A projekt nagyon sikeres volt, ezért kiterjesztették más területekre is. 2009 végéig 1,1 milliárd eseményt jegyeztek fel az adatbázisokban, 2010-ben már naponta 30 milliárdot, 2012-ben pedig már naponta 50 milliárdot.

A Karma Police keretében rögzítették az IP-címeket és a felkeresett honlapok nevét, valamint a kielemzett sütifájlokat. Így többek között kiértékelhető volt, hogy az adott felhasználók mikor és hol szörföltek a világhálón. Feljegyezték az e-mail címeket és a jelszavakat, valamint a Facebook, az Amazon, a YouTube, a Reddit, a YouPorn és a RedTube oldalain tett látogatásokat. A program döntő mértékben hozzájárult a Gemalto rendszerének feltöréséhez, a munkatársak kikémleléséhez és a jelszavaik kompromittálásához.

Júniusban kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) és a GCHQ érdeklődött többek között a Kaspersky, az Avira, a BitDefender, az F-Secure, a CheckPoint, az Ikarus, az Emisoft, az Avast, az AVG, a Spy-Emergency, a Viritpro, a Novirusthanks, a DrWeb, az F-Prot, a Norman, valamint számos más vállalat termékei és fejlesztései iránt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások