Továbbra is álomrablók a mobil készülékek

Továbbra is álomrablók a mobil készülékek

2015. november 19. 08:34, Csütörtök
Régóta ismert tény, hogy megzavarhatják az alvásciklust a táblagépek vagy az elektronikus könyvolvasók, így az okostelefonok esti használata fáradttá teszi az embereket, de a helyzet rosszabbodik.

Paul Gringas professzor és kutatótársai a tanulmányukban kimutatták, hogy miközben az okostelefonok és más mobil eszközök egyre nagyobb méretű és fényesebb kijelzőket kapnak, amelyeket egyre jobban lehet olvasni erős napfény mellett is, a felhasználókra ez rosszul hat. A probléma ugyanis az, hogy az emberek sokszor alvás előtt is használják a kütyüiket, amelyek miatt felborul az alvási ciklusuk.

Gringas elmondta, hogy a fő problémát a képernyők által kibocsátott kék fény jelenti, amelyek miatt az esti órákban a szervezet kevesebb melatonint termel. Ez a hormon szabályozza az alvást és jelzi a testnek, hogy ideje aludni. A túl sok kék fény legalább egy órával későbbre tolja az alvás kezdési időpontját. A szervezet reakciója különösen azért aggasztó, mert a csökkentett melatonintermelés miatt növekedhet a bél-, a mell- és a prosztatarák kialakulásának a kockázata.

A legegyszerűbb megoldás, ha a felhasználók az esti órákban már nem használják az okostelefonjukat vagy a táblagépüket. Ez azonban aligha megvalósítható, hiszen sokan éppen elalvás előtt nyomogatják eszközüket. A professzor szerint a technológia kevesebbszer való használata nem elég jó megoldás és különben is a világot, amelyben élünk, úgy kell elfogadni, ahogy van. Az eszközök jó dolgok, csupán attól kell megvédenünk magunkat, amit az éjszakai alkalmazásuk okoz.

Az igazi megoldást az jelentheti, hogy a gyártók úgy tervezik meg a termékeiket, hogy azok az esti órákban - lehetőleg önmaguktól - kevesebb kék fényt bocsássanak ki, de mindezt szoftveresen is el lehet érni. A PC-kre egyébként már most is hozzáférhető a hasonló célokat szolgáló f.lux nevű program.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások