Egyre több a lézeres incidens pilóták ellen

Egyre több a lézeres incidens pilóták ellen

2016. február 16. 13:58, Kedd
Csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt nagyobb baleset.

Legutóbb a Virgin Atlantic VS025-ös, Londonból New Yorkba tartó járatának kellett visszafordulnia röviddel a felszállás után, mert a másodpilótát lézerrel világították meg és később rosszul lett. Az eset még a Heathrow repülőtér közelében történt. A pilóta visszafordult és sikeresen leszállt a londoni légikikötőben. Az Airbus A340-es repülőgép fedélzetén a személyzet mellett 252 utas tartózkodott.

A BBC nyilvánosságra hozta a pilótafülkéből kiszivárgott hangfelvételt. A Virgin Atlantic egyik szóvivője úgy kommentálta az incidenst, hogy számukra mindig a személyzet és az utasok biztonsága a legfontosabb. A londoni rendőrség közölte, hogy nyomozást indítottak, de még nem vettek őrizetbe egyetlen gyanúsítottat sem.


A Brit Polgári Légi közlekedési Hatóság adatai alapján 2009 január és 2015 júniusa között 8998 hasonló eset történt, a legtöbb a Heathrow és Birmingham közelében. A CNN tavaly novemberben 20 lézerezésről tudósított. Az ilyen cselekmények életveszélyesek lehetnek, hiszen egyrészt veszélyeztetik a repülőgépen tartózkodók életét, másrészt maradandó szemsérüléseket is okozhatnak. Tavaly a British Airways egyik pilótáját például annyira erősen megzavarták lézerrel a Heathrow repülőtérre való leszállás közben, hogy tartósan károsodott a látása.

Markus Pohanka, az Austro-Control szóvivője elmondta, hogy Ausztriában az elmúlt években évente átlagosan 20-30 hasonló incidensre került sor. A célpontok között egyaránt vannak repülőgépeket és helikoptereket vezető pilóták. Amennyiben egy pilótát megvakítanak lézerrel, akkor azonnal értesítik a légi irányítást, majd a rendőrséget is tájékoztatják és figyelmeztetést adnak ki. Az elkövetők akár letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások