Hónapokat tölthet sós vízben egy új kvadrokopter

Hónapokat tölthet sós vízben egy új kvadrokopter

2016. március 22. 11:28, Kedd
A drón tökéletes katonai felderítő szonda lehet, számos feladat elvégzésére alkalmas.

A Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizika Intézetének munkatársai olyan drónt építettek, amely akár hónapokon át is üzemképes marad a sós vízben több mint 100 méteres mélységben, majd ezután a felszínre jön és elrepül. A Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System (CRACUNS), azaz a "rozsdaálló rejtett tengeri-légi rendszer" nevű jármű korróziós problémák nélkül vészeli át a sós vízben működést.


Az egyik tesztben a CRACUNS két hónapot töltött a víz mélyén, majd minden probléma nélkül felemelkedett a levegőbe. Mindez annak köszönhető, hogy a konstrukció nem tartalmaz fémeket, hanem kizárólag könnyű kompozit anyagokat. Miután a motorokat és azok alkatrészeit nem lehet hermetikusan elzárni, így azokat korrózióvédő anyagokkal vonták be, ezek pedig elegendő védelmet nyújtanak ahhoz, hogy akár két hónap múlva is be lehessen indítani a motorokat.

A drón egyaránt képes a vízben és a levegőben közlekedni. A levegőben kvadrocopterként halad, de akár a vízből is indulhat. Az utóbbi esetben a rotorok segítségével közlekedik a víz felszínén. A CRACUNS akár egy robotbúvárhajóról is elindítható. Kamerákkal felszerelve végrehajthat felderítőakciókat például a partok közelében. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új jármű pontosan mikortól és milyen áron lesz elérhető.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások