Örök élet ingyen sör nélkül?

Örök élet ingyen sör nélkül?

2016. augusztus 25. 12:30, Csütörtök
Az amerikai Transzhumanista Párt megelégelte, hogy a többségükben jogi pályáról érkező politikusok szabják meg a tudományos költségvetések nagyságát és határozzák meg a finanszírozandó programokat. Valahol az örök élet ígéretét hordozzák magukban – kissé más alapokon, mint tette azt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

A magyar gyökerekkel rendelkező, de már az Egyesült Államokban, Los Angeles-ben született Zoltán István szenvedélyes, a tudomány mellett álló politikusok által szeretné megalkotni az Államok tudományos politikáját. 2014 októberében alapította pártját, melynek elnökjelöltjeként ringbe szállt a 2016-os választási kampányban. "Szeretnénk a tudományt, a gyógyászatot és a technológiát az amerikai politika frontvonalába helyezni" - írja a New Scientist tudományos folyóiratban megjelent publikációjában.

A transzhumanizmus a tudománynak és technikának az ember szellemi és fizikai képességeinek fejlesztésére való felhasználását támogató nemzetközi intellektuális és kulturális mozgalom, amely szükségtelennek és nemkívánatosnak tartja az „emberi állapot” egyes jellemzőit, mint például a betegségeket, a fogyatékosságot, az öregedést és a halált, megkérdőjelezve azt az előfeltevést, miszerint az emberi állapot lényegében megváltoztathatatlan.

Zoltán István és transzhumanista pártja kampányának alapköve, hogy kiragadják a tudományos és műszaki politikát abból a jelenlegi szemléletből, amit a vallás, nemzetiségi hovatartozás, kultúra, vagy éppen a történelem formál. Hitvallása szerint a világ problémáit tudományos és műszaki megoldásokkal lehetne a legjobban orvosolni. Elsődleges választási ígéretük az amerikai hadsereg méretének csökkentése és az így megtakarított pénzügyi erőforrások tudományos és gyógyászati kutatásokra fordítása volt.

Emellett szeretnék tudatosítani az emberekben, hogy a tudomány és a technológia egyre növekvő sebességgel formálja a világot, a CRISPR génszerkesztéstől az okostelefon függőségünkön át egészen a munkában egyre nagyobb teret nyerő robotokig. A jövő pedig ennél is sokkal drámaibbnak ígérkezik: megállíthatatlanul jönnek a vezető nélküli autók, a műszív, az ektogenezis - mesterséges méhben zajló szövetképződés -, virtuális valóságban zajló szex, és a gondolatolvasó sisakokon keresztüli telepátia. A sor azonban folytatható a bionikus karokkal, agyimplantátumokkal, mesterséges intelligenciákkal, exoskeletonokkal és a genetikailag megtervezett babákkal. "Ezek a technológiák mind hatással lesznek világunkra, és megváltoztatják azt, ahogy saját magunkra, mint emberi lényekre tekintünk” - írja.


A társadalom számára a legnagyobb kérdés, hogy készen állunk-e minderre. A transzhumanisták és István pártja is meggyőződéssel állítja, hogy igen. Amerika nagy része - elsősorban a 75 százalékot kitevő keresztény lakosság - azonban még nem érzi így. "Tudniuk kell, hogy érkezik a transzhumanista kor, akár tetszik, akár nem. A jelek mindenhol ott vannak" - figyelmeztet.

Tény, hogy az USA-ban egyre több transzhumanista tartalom jelenik meg már a mérvadó médiumokban is, a mainstream média nagyágyúi, John Stossel, Joe Rogan és Glenn Beck pedig nyíltan beszélnek ezekről a témákról, az ember és a gép összefonódásának jelentőségéről. A Google Ray Kurzweil futuristát és feltalálót mesterséges intelligencia fejlesztéseik vezető mérnökeként szerződtette, míg Craig Venter San Diego központú genom szekvenáló start-upja az élet meghosszabbítását tűzte ki céljául.

A transzhumanizmus főbb törekvései, víziói a szuper-intelligens gépek, egész életre szóló érzelmi jólét a gyönyörközpontok újrakalibrálása révén, személyiségpirulák, űrgyarmatosítás, molekuláris nanotechnológia, az összekapcsolt világ, tudatunk feltöltése virtuális valóságba, a kriosztázisban lévő emberek újjáélesztése. István meggyőződése, hogy a tudomány és a technológia eszközeivel az emberi faj képes megtalálni, és kihívások elé helyezni létét és helyét az univerzumban, ami szerinte szinte biztosan a halál végét jelenti az évszázad közepére, amennyiben a kormányok lehetővé teszik a tudomány és a gyógyászat fejlődését. "Valószínűleg a fajok biológiai lényekből olyasvalamivé alakulását jelenti majd, amibe a technika közvetlenül beépül" - összegzett. "Kampányom és pártom megpróbálja megmutatni az utat, mellyel az emberiség tudomány inspirálta fajjá válhat."

Sajnos az ingyen sör nem szerepel a programjában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások