Dezinformációk és álhírek ellen is harcol egy új cseh egység

Dezinformációk és álhírek ellen is harcol egy új cseh egység

2017. január 2. 18:04, Hétfő
Míg nálunk a közszolgálati média simán átveszi az orosz propagandát, addig Csehországban a kormány védekezik ez ellen.

A cseh belügyminisztérium bejelentette, hogy a 2017. január elsejével megalapított Centre Against Terrorism and Hybrid Threats hivatalos feladata a terrortevékenységek elleni harc, a bevándorlás biztonsági kockázatainak kiszűrése, a dezinformációs kampányok ellenőrzése és az álhírek felderítése.

Az új részleget különleges elemző- és kommunikációs egységnek nevezik. Az ellenőrzésnek köszönhetően felismerhetővé válnak a lehetséges fenyegetések és kihívások, s ezután ellenintézkedések javasolhatók. A közvéleményt is tájékoztatnák a komoly dezinformációs esetekről. A felhasználók és a kormányzati helyek rendelkezésére számos szakértői vélemény áll majd, így képesek lesznek kiszűrni az álhíreket a valódi információk közül. A cseh belügyminisztérium hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egység nem fog semmilyen tartalmat sem cenzúrázni és nem lesz olyan gombja sem, amellyel lekapcsolhatná az internetet.

A CNN szerint a cseh kormány abból indult ki, hogy Oroszország megpróbálja manipulálni a közvéleményt. A Cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) 2015-ös jelentése alapján Oroszország legyengíti a helyi sajtóorgánumokat azáltal, hogy beszivárog azokba. A világhálóval hasonló a helyzet, jelentős mértékben terjesztik az orosz propagandát azért, hogy dezinformációkat állítsanak elő és terjesszenek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások