ARM-alapú chipet fejleszt az Apple

ARM-alapú chipet fejleszt az Apple

2017. február 7. 14:42, Kedd
A bennfentesektől kiszivárgott információk alapján a házon belül csak T310-nek nevezett chip a gyártó notebookjaiban lévő bizonyos funkciók, például a Power Nap energiatakarékos üzemmód vezérlését veheti át. Ezt a feladatot eddig az Intel processzorai végezték.

A T310 nagyon hasonlít arra a chipre, amelyet az Apple a tavaly október végén bemutatott MacBook Pro Touch Bar esetében alkalmaz. A társaság tavaly kezdte a fejlesztést, és az az ARM architektúráján alapul, ami nem meglepő annak tükrében, hogy az óriáscég komoly tapasztalatokkal rendelkezik ezen a területen, hiszen 2010 óta a saját ARM-technológiára épülő dizájnjait használja az A-sorozatú processzoraiban. Ezeket építi be az összes iPhone és iPad készülékébe.

A Power Nap lehetővé teszi a MacBookok számára, hogy e-maileket hívjanak le, szoftverfrissítéseket telepítsenek és naptárbejegyzéseket szinkronizáljanak, miközben a kijelző csukva, illetve kikapcsolva van, s a készüléket nem használják. Jelenleg a Power Nap az Intel processzoraiban található meg, amelyek a funkció alkalmazásakor energiatakarékos üzemmódba kapcsolnak. Az ARM-chip használata azonban még tovább csökkenthetné a fogyasztást.

Az új chip a jövőben még több funkciót vehet át az Intel processzoraitól, így képessé válhat az olyan hardverek vezérlésére, mint a WLAN-modulok vagy a háttértárolók. Ugyanakkor az Apple nem akarja az Intel CPU-it kiváltani, viszont az új fejlesztésnek köszönhetően még jobban optimalizálhatja a hardvereit és a szoftvereit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások