Ausztráliába is korábban érkezett meg az ember

Ausztráliába is korábban érkezett meg az ember

2017. július 25. 13:00, Kedd
Mégpedig mintegy 15 ezer évvel, ami felborítja az eddigi elméletet.

Az elmúlt hetekben több olyan kutatás eredményéről is beszámoltunk, amelyek az eddig elfogadottnak tartott teóriákat kérdőjelezték meg a modern ember megjelenésével, illetve elterjedésével kapcsolatban. Most Ausztráliában bukkantak olyan leletekre, amelyek alapján sokkal korábbra datálhatjuk a megérkezést.

A kontinens északi részén lévő, a hetvenes évek óta kutatott Madjedbebe lelőhelye járult hozzá az új eredmények közléséhez, hiszen itt a szakemberek több ezer új leletet hoztak a felszínre, ezeket pedig megbízható módon datálták. A Nature magazinban közzétett tanulmányban is megjegyzik, hogy a korábban 50-60 ezer évvel ezelőttre tett megérkezést többen megkérdőjelezték, a pontos kormeghatározás ugyanis igencsak kérdőjeles volt. Most azonban mintegy 11 ezer további leletet hoztak elő, ezeket pedig az őket körülvevő üledékes rétegekkel párosították, ami alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az ember már 65 ezer évvel ezelőtt jelen volt a helyszínen. Itt kőből készült szerszámok és eszközök is felbukkantak, bár azt még nem tudják, hogy ezek az emberek kapcsolatba kerültek-e az indonéz szigetvilágban megtalált hobbitszerű Homo floresiensis csoport tagjaival.


A kutatók nem aggódnak a datálással kapcsolatos esetleges hibák miatt, szerintük megbízható eredményeket kaptak. A jelek szerint többször is lakott volt a terület, a mostani adatok alapján azonban az ember nagyon korán érkezhetett meg ide, hiszen az elmélet szerint a Homo sapiens nagyjából 100 ezer évvel ezelőtt rajzott ki Afrikából, és mintegy 70 ezer évvel ezelőtt érte el Ázsiát. Tekintettel arra, hogy abban az időben Új-Guinea és Ausztrália között az alacsonyabb tengerszint miatt megvolt a szárazföldi összeköttetés, itt simán átsétálhattak ezek a csoportok, ez pedig Tasmania elérése esetében sem jelentett gondot. A korai megjelenés egyben okozhatta az itt meglévő nagyobb állatok eltűnését, az úgynevezett megafauna végét, bár itt akár 25 ezer éven át tartó együttes jelenlétről is szó lehet.

A helyi ásatások idővel további titkokra világíthatnak rá, a munka itt folytatódik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások