Véget ért a Cassini küldetése

Véget ért a Cassini küldetése

2017. szeptember 16. 10:34, Szombat
A hosszúra nyúlt küldetés lezárult, most az adatok kiértékelése következik.

Már hónapokkal ezelőtt írtunk arról, hogy a Cassini szeptember közepén utolsó útjára indul, erre pedig most sor is került, a végső megsemmisülés előtt azonban még további felvételeket és egyéb adatokat kaptunk, a NASA pedig ezek mellett a Szaturnusz légköréről is információkat szerzett be, így bőven lesz mit kielemezni.


Az ügynökség már napokkal a végső dátum előtt újabb közleményeket tett elérhetővé saját oldalán, ezekben beszámoltak a Titántól való elbúcsúzásról (amelyre a pálya módosításához volt szükség), valamint az utolsó célpont megközelítéséről. Ahogy azt korábban tervezték, a Cassini további felvételeket juttatott el hozzájuk a holdról, valamint a hatalmas gyűrűkről, azok összetételéről, de ezek mellett külön oldalon listázták a fontosabb fejleményeket, hogy mindenki nyomon követhesse a pontos részleteket. Csütörtökön a legfrissebb adatok továbbítását végezte el a szonda, ezzel gyakorlatilag kipucolták saját tárolóit, az utolsó 12 óra során pedig folyamatosan tartották a kapcsolatot, hogy élőben szerezzék be a légkörrel kapcsolatos megfigyeléseket, mielőtt a műszer végleg elégne.


Pénteken, a délutáni órákban élő adásban mutatták meg ezen felvételek egy részét, illetve beszélték ki a küldetés főbb részleteit, beleértve az indulást, a csapat által elvégzett munkát, a számtalan kisebb-nagyobb felfedezést, valamint az utolsó időszak fejleményeit. Először Twitter-bejegyzésben számoltak be a megsemmisülésről, majd a többi oldalon is hírül adták azt, kiemelve, hogy rengeteg adat vár még kiértékelésre, így heteken keresztül zajlik majd a munka. A végső alámerülés során 27 kbps sebességgel jöttek be az adatok, ez már magyar idő szerint 11 körül megindult, és bár a szonda a terveknek megfelelően elégett, erről csak 83 perccel később bizonyosodtak meg, hiszen ennyi idő kellett az üzenetek beérkezéséhez.

Ahogy említettük, most az adatok elemzése jön, így az elkövetkező napokban, hetekben további képek és egyéb megfigyelések eredményeit teszik majd közzé, bepillantást engedve a gázóriás légkörébe, annak összetételébe. Néhány felvétel a gyűrűkről már most megjelent, ezeket pedig az Enceladus alábukásáról szeptember 13-án lőtt fotó egészíti ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások