2025-ig nem várható lítiumhiány

2025-ig nem várható lítiumhiány

2017. november 22. 10:08, Szerda
A legújabb becslés alapján közel tíz évre biztosítottak az ipar igényei.

A rendkívül értékes fém elsősorban az akkumulátorok készítéséhez elengedhetetlen, s éppen ezért az elektromos autók és az okostelefonok gyártóinak kiemelten fontos. A következő években folyamatosan nőni fog a kereslet a lítium iránt, ennek ellenére a Német Nyersanyagügynökség (DERA) szakértőinek becslése alapján 2025-ig nem várható hiány belőle. Ez azonban az optimista forgatókönyv.

A DERA rámutatott, hogy a lítiumot termelő országok a közelmúltban bővítették kapacitásaikat, ami túlkínálathoz vezethet. Mindez azt jelenti, hogy hosszú távon elegendő lítium áll majd rendelkezésre. Ettől függetlenül átmenetileg még lehetnek olyan helyzetek, amikor kevés lítium lesz a piacon, de a folyamatos ellátás akkor is biztosítva van. A Német Nyersanyagügynökség úgy becsüli, hogy a globális lítiumkereslet a mostani körülbelül 33 000 tonnáról 2025-ig minimum a kétszeresére nő majd.

Ugyanúgy, ahogy az olaj, a fejlett iparhoz szükséges nyersanyagok is újabb országok felemelkedését hozhatják. Például Bolívia a világ legnagyobb - 9 millió tonnára becsült - lítiumkészletével rendelkezik. A helyi kormány szeretné kibányászni a lítiumot, azonban nem nyersanyagként exportálnák a fémet, hanem feldolgoznák és akkumulátorok formájában adnák el. Evo Morales bolíviai elnök közölte, hogy egy lítiumon alapuló iparágat fognak felépíteni és erre a célra már több mint 800 millió dollárt sikerült elkülöníteni. Augusztusban kiderült, hogy indulhat Bolíviában a lítium kibányászása. Az első lítiumkitermelő és -feldolgozó üzemet a K-Utec tervezi. A termelők 2014-ben 36 ezer tonna lítiumot állítottak elő, ebből Argentína 2,9 ezer, Ausztrália 13 ezer, Chile 12,9 ezer, Kína 5 ezer és Zimbabwe ezer tonnát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások