A Fuchsia nem Linux

A Fuchsia nem Linux

2018. április 13. 11:23, Péntek
A Google nyilvánosságra hozta új operációs rendszerének kézikönyvét a fejlesztők számára.

A dokumentum legfontosabb megállapítása, hogy a Fuchsia OS nem Linux. Mindez persze egyáltalán nem meglepő, miután az operációs rendszer a Google által fejlesztett Zircon nevű mikrokernelen alapul. A kézikönyv számos információt tartalmaz a fejlesztők számára, de képernyőképek vagy a végfelhasználóknak szóló információk nem szerepelnek benne. Ráadásul az is gyorsan kiderül, hogy a mű még koránt sincsen kész. A Zircon része egy mikrokernel, továbbá számos szolgáltatás, meghajtóprogram és könyvtár, amelyek szükségesek a rendszer bootolásához, a hardverekkel való kommunikációhoz és a folyamatok betöltéséhez.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Google mit tervez az új operációs rendszerrel. Eredetileg arról volt szó, hogy a Fuchsia beágyazott és dolgok internete eszközökhöz készült, emellett támogatni fogja az ARM architektúráira épülő 32 és a 64 bites processzorokat. Ez utóbbi lehetővé tenné a szoftver okostelefonokon és táblagépeken való használatát. Jelenleg a Fuchsia csak az Intel processzorokkal rendelkező készülékeken fut: a Google Pixelbookon, az Acer Switch Alpha 12 típusú eszközön és az Intel NUC miniatűr számítógépén. A Fuchsia kezelőfelületének a középpontjában a felhasználó profilja van, amely hozzáférést kínál a különböző eszközbeállításokhoz.

2016 óta dolgozik az új operációs rendszeren a Google, nyert tavaly májusban pedig az is kiderült, hogy a Fuchsia egyaránt fut majd okostelefonokon és táblagépeken. Teljesen másként kell kezelni, mint az Androidot és mind kívül, mind belül teljesen különbözik attól. Az új szoftvernél az alkalmazások akár egymás mellett vagy felett is elhelyezhetők, ha például valaki egy videót akar megnézni, miközben egy dokumentumot szerkeszt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások