Saját műholdas navigációt akarnak a britek

Saját műholdas navigációt akarnak a britek

2018. április 27. 08:37, Péntek
Szerintük erre a Brexit miatt van szükség, mindenki kapkod és fenyegetőzik.

A brit népszavazás egyik nem várt következménye az összeurópai műholdas navigációs rendszerből való kilépés lenne, erre utalt legalábbis több illetékes, akik szerint még nem dőlt el, hogy pontosan melyik elemekből maradna ki az EU-ból távozó (vagy talán mégsem távozó) állam. A britek erre úgy válaszoltak, hogy saját rendszer kiépítését pendítették meg.

A brit fél eddig 1,4 milliárd eurót költött a közös Galileo-projektre, amelyet az amerikai GPS európai riválisának szántak. A Financial Times most arról számolt be, hogy jogi úton szereznék vissza ezt az összeget, miután az európai bizottság és a 27 másik tagállam kizárná őket a programból. A jelek szerint bár a brit illetékes hivatalok továbbra is hozzájuthatnak majd a szigorúan bizalmas európai adatokhoz, a Galileóból kiesnének, és mivel az amerikai fél kizárólag saját fegyveres erői számára tartja fenn a pontosabb és megbízhatóbb GPS-adatokat, két szék között a padlóra eshetnek, amit most egy saját platform kiépítésével kerülnének el.

Az állítás szerint ez a saját rendszer jóval olcsóbb és egyben jobb lenne a Galileóhoz képest, hiszen egyrészt a korábban elkövetett hibák elkerülésével, másrészt pedig a „brit találékonyság és innovációkészség” révén mérsékelni lehetne a kiadásokat. A lényeg persze a brit vállalatok és szervezetek esetleges teljes kizárása, ami komoly üzleti és anyagi következményekkel járna, ezt a szigetország nyilván szeretné elkerülni, jelen pillanatban azonban nem tudni, hogy miként alakul majd a vita. Ez később a biztonsági jellegű együttműködést is fenyegetheti, ám egyelőre az ESA soron következő berlini gyűlésén vennének részt, ahol az újabb Galileo-műholdak beszerzését fúrnák meg, mintegy bosszúként az EU lépése után.

Az Egyesült Királyság megtagadhatja az európai hozzáférést bizonyos tengerentúli területek állomásaihoz, itt többek között a Falkland-szigetek jönnek szóba, így biztos hallunk majd további fejleményekről az ügyben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások