Saját operációs rendszert fejleszt a Huawei

Saját operációs rendszert fejleszt a Huawei

2018. május 2. 18:58, Szerda
Mégpedig évek óta, hogy megkerüljék az esetleges amerikai szankciókat.

A napokban beszámoltunk arról, hogy elindult az amerikai támadás a kínai gyártók ellen, ennek keretében pedig az ZTE beszállítóinak tiltották meg a további együttműködést, miközben a Huawei az iráni szankciók kapcsán került a képbe. Most ez utóbbi cégről érkezett újabb érdekes hír.

Kiderült ugyanis, hogy a Huawei már 2012 óta fejleszti saját operációs rendszerét, annak érdekében, hogy az esetleges amerikai ellenlépések miatt ne kerüljenek nagyon kellemetlen helyzetbe. Eredetileg abban az évben indult el egy tengerentúli vizsgálat a gyártó ellen, amely azóta is tart, a cég alapítója pedig már akkor úgy döntött, hogy ideje elkezdeni a munkálatokat a saját szoftver kifejlesztése érdekében. Ez a platform nemcsak a különböző hordozható kütyükre, hanem a személyi számítógépekre is befuthat, egyelőre azonban még nem jelent meg, ugyanis nincs olyan kiforrott állapotban, mint az Android, emellett pedig a külső támogatás is hiányzik, vagyis a szoftveres kínálat meglehetősen szegényes lenne.

A további amerikai lépések akár az Android-licenc elvesztéséhez (megvonásához) vezethetnek, ezért mindkét kínai szereplő komoly hátrányba kerülhet a mobilszegmensben. A Huawei persze némileg könnyebb helyzetben van, hiszen a ZTE-vel ellentétben ők saját chipeket is gyártanak, a Kirin-család jelenlétével pedig (legalábbis ezen a téren) nem függnek egy másik amerikai cég, a Qualcomm, jóindulatától. Azt még nem tudjuk, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium milyen következtetésre és döntésre jut a vizsgálat révén, ennek eredménye azonban valóban komoly következményekkel járhat.

Az amerikaiak mellett a kanadai és brit illetékesek is hasonló aggályokat fogalmaztak meg (természetesen teljesen függetlenül a nagy szövetséges és barát véleményétől és esetleges ráhatásától), az ellenlépések tehát további országokban is felbukkanhatnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások