Jön a szimulált valóság kijelző

Jön a szimulált valóság kijelző

2018. május 26. 18:31, Szombat
Egy 65 collos 8K panelről van szó, ami szemüveg nélkül képes 3D megjelenítésre és az előtte ülő néző ultrahanggal azonosított helyzetéhez igazítja a látványt. Az új típusú képernyőt egy holland cég fejlesztette ki.

A Philips holland holdingból kiszervezett Dimenco Displays B.V. elkészítette a szimulált valóság kijelző egy prototípusát, amelyeknél ötvözték az ultrahangot és a 3D technológiát. A készülék képes követni a felhasználót és a megoldás használatához nincs szükség a kézen vagy a fejen viselt plusz eszközökre. A cég a Los Angelesben megrendezett Display Week 2018 konferencián mutatta be a prototípust. A 65 hüvelykes kijelző 8K panelre épült, de a Dimenco tájékoztatása alapján a 3D-megjelenítés miatt sokkal kisebb a felbontás, gyakorlatilag szemenként csak körülbelül 3,5K.


A 3D-megjelenítés egyedi, hiszen a felhasználó a térben mozoghat a képernyő előtt és például oldalról is megtekinthet egy tárgyat. Mindezt a szemmozgást követő szenzorok teszik lehetővé. Az érzékelőkkel gyűjtött adatok segítségével a megjelenített kép perspektivikus és a 3D-megjelenítés akár egy szem esetében is működik. A 3D-alkalmazások esetében ugyanakkor a felbontás még túl alacsony.

A prototípus alapvetően jól működött, de vannak hibái, ezeket a következő években folyamatosan javítják majd ki a szakemberek. Az egyik ilyen hiba, hogy a jobb szem egy árnyékot lát ott, ahol a bal szemnek valamit látnia kellene. Az alkalmazott grafikus motor lehet az Unreal vagy a Unity, azok hibáit is orvosolni kell még. A személyek vagy a tárgyak viszont valóban megtekinthetők tetszőleges szögekből. A képernyőtől való távolság akár több méter is lehet, a tárgyak levegőben való érzékelését biztosító kiegészítőnek viszont közel kell lennie a kijelzőhöz. Az érzékelést ultrahang teszi lehetővé.

Az első tesztkészülékek megjelenésére még 3-4 hónapot várni kell. A fejlesztők azt remélik, hogy a jövő januári Consumer Electronics Show keretében már bemutathatják a szimulált valóság kijelző demováltozatát, mely már a teljes szenzorrendszert tartalmazni fogja. A jelenlegi érzékelők még külső eszközök, ami a kalibrálás során problémát jelent.


Az első valódi termékek 3-5 éven belül jelenhetnek meg, ez elsősorban a 8K panelek hiányára vezethető vissza. A tervek alapján az első képernyő 32 hüvelykes lesz és csak egyetlen felhasználó kezelheti majd. A több felhasználó számára optimális modellekhez olyan nagy felbontású panelekre lesz szükség, amelyek jelenleg még nem készülnek sorozatgyártásban. A fejlesztést felgyorsíthatja a 2019 első negyedévében érkező 8K panel fejlesztői csomag, amelynek köszönhetően számos visszajelzés érkezhet majd a szakemberekhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások