A valódi halakat védik a 3D-nyomtatású robothalak

A valódi halakat védik a 3D-nyomtatású robothalak

2018. június 12. 17:48, Kedd
Számos feladatra alkalmasak lehetnek és leginkább a valódi halak védelmét láthatják el a 3D-nyomtatókkal készített robothalak.

A kutatók jelenleg világszerte azzal foglalkoznak, hogy minél pontosabb másolatokat készítsenek a valódi halakról. A 3D-nyomtatású robothalak tetszés szerint vezérelhetők és a valódi társaik számos mozdulatát utánozni tudják. A jövőben még ennél is nagyobb előrelépés történhet, hiszen a 3D-nyomtatású robothalak felhasználhatók lesznek az igazi halak helyett például a kísérletekben.

A szakemberek a zebrahalak esetében egy másik ötlettel álltak elő. A New York-i Egyetemhez tartozó Tandon School of Engineering dinamikus rendszerek laboratóriumának munkatársai úgy vélték, hogy a 3D-nyomtatású robothalak elcsalhatnák a veszélyes környékekről a halrajokat. Amennyiben például olajfolt vagy más veszélyes anyag jelenik meg a tengeren, akkor ezáltal meg lehetne védeni az igazi halakat a veszélyektől.

A globális kutatásokat elősegíti, hogy az aktuális kísérletekben csak egyszerű megoldásokat alkalmaznak a szakemberek. A legfontosabb elemeket 3D-nyomtatóval készítik el, a robothalak motorokból, akkumulátorokból és webkamerákból állnak. A vezérléshez két paradigmát használnak, az elsőnél a robot úgy mozog, mintha egy igazi hal lenne, a másiknál pedig egy valódi halat követ, igy imitálja azt, hogy ő is az. A legnehezebb az egészben a természet kiszámíthatatlanságának lemásolása. A vezérlésben szerepet kapnak a Bluetooth- és a WiFi-kapcsolatok is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások