Módosított keresőt kínálna Kínában a Google

Módosított keresőt kínálna Kínában a Google

2018. augusztus 2. 22:18, Csütörtök
A webes cég a kínai kormány képviselőivel tárgyal egy cenzúrázott kereső megalkotásáról és elindításáról.

Az információról a The Intercept számolt be a Google belső dokumentumaira hivatkozva. Amennyiben a hír igaznak bizonyul, úgy az óriáscég több esztendőn át tartó kényszerszünet után visszatérhet az ázsiai államba és megvetheti a lábát a több százmillió felhasználós piacon. Aaz amerikai társaság mérnökei már állítólag tavaly tavasz óta dolgoznak az Androidon futtatható Google-alkalmazások különleges verzióin. E projektek többek között Maotai és Longfei néven futnak. Ezeket a fejlesztéseket már be is mutatták a kínai kormánynak és 6-9 hónapon belül válhatnak elérhetővé. A Google azt tervezi, hogy a helyi szokásoknak megfelelően e programok terjesztésére - egy helyi partnerrel közösen - létrehoz egy külön leányvállalatot.

A társaság 88 000 munkatársa közül alig néhány százan tudhatnak az elképzelésről. Az információkat és a belső terveket egy névtelen bennfentes adta ki, aki etikai okokkal indokolta a lépését. Elmondta, hogy ellenzi azt, hogy a nagy cégek együtt dolgozzanak az autoriter kormányokkal azért, hogy elnyomják a saját polgáraikat. Éppen ezért fontos ebben a projektben az átláthatóság és az, hogy a közvélemény tudjon a dolgokról.

Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi állhat a Google döntésének a hátterében. Első ok nyilván a pénz, hiszen Kína hatalmas piac. Sundar Pichai, a társaság vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy ők mindenki számára ott akarnak lenni, így Kínában is, és a kínai felhasználókat is ki szeretnék szolgálni. A vállalat sajtórészlege nem kommentálta a hírt. A Google egyik szóvivője csupán annyit írt egy e-mailben, hogy spekulációkkal nem foglalkoznak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások