Bemutatkoztak a NASA új űrhajósai

Bemutatkoztak a NASA új űrhajósai

2018. augusztus 18. 10:50, Szombat
Ők pedig már a Boeing és a SpaceX kapszuláin utaznának a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA a napokban indította útnak a Nap közeli megfigyelésére szánt Parker Solar Probe szondát, emellett az új asztronauták bemutatására is sor került, akik már a kereskedelmi partnerek által fejlesztett kapszulákon repülnének. Az első utazásokra a jövő év elején kerülne sor, amennyiben a meglévő akadályokat addigra elhárítják.

A hivatalos bejelentésből megtudhatjuk, hogy összesen 9 új űrhajós játszik majd szerepet ezen első repülések során, egy részük a Boeing CST-100 Starliner, a többiek pedig a SpaceX Crew Dragon kapszuláját próbálva ki. A tervek szerint 2019 első felében jönne a bemutatkozás, az űrrepülések egy új fejezetét nyitva meg, hiszen immár magáncégek komolyabb részvételével zajlana mindez. Érdemes megjegyezni, hogy több aggály is felmerült a fejlesztésekkel kapcsolatban, ezeket tehát mindenképpen orvosolni kell, mielőtt az űrhajósok megkapják a zöld jelzést. A csoportban egyébként mérnökök, valamint aktív és visszavonult katonák is helyet kaptak, érdekes módon mintha ismét ez utóbbit részesítenék előnyben.

A SpaceX ezen alkalmat használta ki arra, hogy bemutassa a saját fejlesztésű Crew Dragon kapszulát, annak belsejét is felvillantva a meghívottak előtt. Ez jóval nagyobb belső teret kínál, hiszen 4 személy kényelmesen elfér benne, de akár 7 ülést is beszerelhetnek, amennyiben erre igény lesz a későbbiekben. A cég telephelyén 2 szimulátort is bemutattak, ebből kiderült, hogy az űrsiklók esetében alkalmazott több mint ezer gombot 3 nagyobb érintőképernyőre cserélik le, ezeket pedig a 2 sorban elhelyezkedő további fizikai gombok (összesen 38 példány) egészíti majd ki. Több gombot végszükség esetére tartogatnak, amennyiben mind a kijelzők, mind pedig a földi irányítás csődöt mond, vagyis ezek a harmadik (utolsó) opciót jelentik majd a személyzet számára.

A SpaceX-hez irányított asztronauták hetente elutaznak a telephelyre, ahol a szimulátorban gyakorolják a főbb lépéseket és tesztelik az egyelőre elméleti szcenáriókat. Nagyjából fél év múlva kiderül, hogy mikor vehetik majd kezelésbe élesben a kapszulát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások