Indul az óceáni szemét begyűjtése

Indul az óceáni szemét begyűjtése

2018. augusztus 31. 19:46, Péntek
Néhány napon belül indul a nagy projekt, hatalmas uszály gyűjtheti be a szemetet.

A The Ocean Cleanup projekt kapcsán mi is írtunk már arról, hogy a csendes-óceáni szeméthegy sokkal nagyobb annál, mint azt korábban gondoltuk. Egy holland eredetű kezdeményezés résztvevői azonban most elindítanák a nagy begyűjtési akciót, amely egyelőre bétateszt formájában mutatná meg számunkra, hogy mennyiben hatékony és életképes a rendszer.

A hivatalos oldalon láthatjuk, hogy szeptember első napjaiban indul majd el a program, amely az első körben egy kisebb megoldással kísérli meg az óceán felszínén lebegő műanyag termékek begyűjtését. Maga a rendszer viszonylag egyszerű, itt egy 600 méter hosszú, az óceán felszínén végighúzódó láncról van szó, amelyet egy 3 méter mély „szoknyával” egészítettek ki, hogy megakadályozzák a különböző darabkák átszivárgását. Még az egyes termékek lebomlása előtt be akarják gyűjteni azokat, hiszen a mikroműanyagok a halakon keresztül a táplálékláncba is bekerülnek, további szennyezve a környezetet. A természetes áramlásokra és mozgásra bíznák a szemét terelését, itt azonban 4-6 hetente szükség lesz a rendszer átvizsgálására és kiürítésére, hogy lehetővé tegyék a munka folytatását. Az illetékesek nagyon kíváncsiak az első eredményekre, hiszen ettől függ majd a további példányok vízre bocsátása, illetve beüzemelése.


A tervek szerint 5 éven belül a jelenleg megtalálható szemét nagyjából felét gyűjtenék be, 2040-re pedig elérnék a 90 százalék feletti arányt. Elmondásuk szerint sietnünk kell, mert az előrejelzések szerint 2050-re már a halak mennyiségét is meghaladná a tengereken hánykolódó műanyag szemét, amelynek eltakarítására eddig nem sok erőfeszítést láthattunk, annak ellenére, hogy gyakorlatilag az ötvenes évek óta folyamatosan szennyezzük a nagy vizeket. A kibocsátás persze napjainkban is folytatódik, ezért az átfogó megoldásnak tartalmaznia kell ennek mérséklését, esetleges leállítását, hogy a jövőben ne legyen szükség hasonló akciókra.

A begyűjtést követően jöhet az újrafelhasználás, amelyben a csapat szintén igyekszik segíteni, egyben pedig bevételi forrásként is tekintenek erre, hiszen ebből némi pénz is befolyhat. Várják azonban szervezetek, csoportok, valamint magánszemélyek támogatását is, erre mindenképpen szükség lesz a nagyobb flotta üzembe helyezéséhez. 5 nagyobb szeméthegyet ismerünk, az összesen 21 millió euróba kerülő System 001 csak ezek egyikét veszi célba, szigorúan tesztjelleggel, ezután jöhetnek majd a további, még nagyobb példányok.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások