Alexa került az Audi e-tronba

Alexa került az Audi e-tronba

2018. szeptember 20. 08:55, Csütörtök
A német gyártó bejelentette az új elektromos autóját, amelybe az Amazon asszisztensét integrálta.

Az Audi következetesen követi előre lefektetett digitalizálási stratégiáját és az új gépkocsival az ügyfeleinek egy még intenzívebb hálózatba kötöttségi élményt kínál. A társaság az Alexát teljes mértékben integrálta az MMI nevű fedélzeti rendszerbe és az asszisztens használatához nincs szükség sem alkalmazásra, sem okostelefonra. A megoldásnak köszönhetően az Audi e-tron járművek tulajdonosai számos funkciót és szolgáltatást használhatnak, éppúgy, ahogy az otthonaikban is az Alexát támogató eszközeik segítségével. A felhasználók így tájékozódhatnak a hírekről, az időjárásról és az aktuális sporteredményekről, de ugyanígy feladhatnak élelmiszer-rendeléseket is vagy különböző dolgokkal bővíthetik a feladatlistáikat.

A digitális asszisztens zenét és hangoskönyveket streamel az Amazon Music és az Audible platformokon keresztül, s számos funkcióhoz kínál hozzáférést. Az okosotthon-vezérléssel pedig az autóból lehet bezárni például a lakás- vagy a garázsajtót vagy szabályozni a világítást és mindezt mindössze egyetlen kérdés vagy rövid beszédparancs kimondásával. Az Alexa alkalmazásához elegendő csupán összekötni a gépkocsit az Amazon-fiókkal, azután a szolgáltatás a fedélzeti beszédvezérlésen keresztül elindítható. Amint a járműtulajdonos kimondja az Alexa szót, az MMI-be beépített LTE-modul automatikusan kapcsolatot épít fel és a kérdések eljutnak az Amazon szervereihez, a kért információk pedig az autó beépített hangszóróin keresztül hangzanak el.


Dr. Thomas M. Müller, az AUDI AG elektronikai vezetője kifejtette, hogy az már egyáltalán nem új dolog az ügyfeleik számára, hogy az autó intelligens beszélgetőpartner és digitális beszédszolgáltatás, éppen ezért a részükről az Alexa integrálása az MMI-be volt a következő logikus lépés. A döntéssel egy átfogó felhasználói élményt tesznek lehetővé a vásárlóik számára - legyenek akár otthon vagy egy úton.

Ned Curic, az Alexa Auto alelnöke hozzátette, hogy az ő víziójuk az, hogy a digitális asszisztenst az ügyfeleikhez eljuttassák és ez független legyen attól, hogy éppen hol vannak. Amennyiben az Alexa közvetlenül a gépkocsiba van integrálva, úgy az ügyfél zenét hallgathat a segítségével, érdekes helyekre kereshet rá, a hálózatba kötött házát vezérelheti és számos további funkciót használhat. Az Audi további integrációt is tervez, elsősorban az Észak-Amerikában és Európában piacra dobandó járművei esetében. Az Amazonnak és a német gyártónak nem ez az első együttműködése. Az Audi ugyanis már 2017 vége óta számos modelljében elérhetővé tette a myAudi nevű alkalmazásban az Amazon Music stream-szolgáltatást, mint Audi connect-ajánlatot.

Az már júliusban, az e-tron prototípusának bemutatásakor kiderült, hogy az Audi kamerákkal és kijelzőkkel váltotta ki a külső visszapillantó tükröket. Ezek és a nagy OLED-képernyő az Audi virtual cockpit nevű rendszer fő alkotóelemei. Emellett a Bang & Olufsen által készített 3D Premium Sound System és az új digitális kezelési élmény teszi teljessé az összképet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások