WiFi - jön az új verzió­számozás

WiFi - jön az új verzió­számozás

2018. október 5. 08:45, Péntek
A legújabb generáció bevezetésével párhuzamosan az összes WLAN-szabvány egységes jelölést kap.

A vezeték nélküli termékek piacán számos gyártó egyre abszurdabb termékjelöléseket használ, amelyek leginkább csak a felhasználók összezavarására alkalmasak. Nem csoda, hogy sok ember számára túl bonyolult a jelenlegi rendszer. Szerencsére lesz változás, ami a Wi-Fi Alliance nevű szervezetnek köszönhető. A szövetség ugyanis bejelentette, hogy a jelenlegi WLAN-szabványok 1-6-ig terjedő számozást kapnak. Aki tehát a legújabb technológiával kompatibilis eszközöket akarja megvásárolni, annak a Wi-Fi 6-os jelölésű készülékeket kell majd keresnie a boltokban.

A tájékoztatás alapján a 802.11b új jelölése Wi-Fi 1 lesz, a 802.11a szabványé Wi-Fi 2, a 802.11g új jelölése Wi-Fi 3, a 802.11n szabványé Wi-Fi 4, a 802.11ac új jelölése Wi-Fi 5, míg a 802.11ax szabványé Wi-Fi 6. Nem csupán a hardverek kapnak új matricákat, hanem a hálózati kapcsolatoknál is meg fog jelenni, hogy melyik technológiát alkalmazzák. Mindez természetesen szoftverfrissítéseket tesz majd szükségessé a készülékek esetében. A Netgear máris jelezte, hogy olyan gyorsan végrehajtja a változtatásokat, amennyire csak lehetséges. Kevin Robinson, a Wi-Fi Alliance marketingvezetője közölte: arra számítanak, hogy a gyártók többsége követi majd a példát, mert az átlátható jelölések mindenkinek érdekében állnak.

A változtatások jövőre kezdődnek el, akkor kerülnek ugyanis piacra az első Wi-Fi 6 szabványt támogató eszközök. Az új modellek legkorábban az év közepén, de az is lehet, hogy csupán a végén lesznek elérhetők. Az addig tartó átmeneti időszakban a teljesen különböző nevek miatt nagy lehet a felfordulás, különösen azért, mert egyetlen gyártót sem lehet arra kényszeríteni, hogy egy bizonyos időpontig hajtsa végre a változtatásokat. Így a felhasználóknak még jobban kell majd figyelniük.

A Wi-Fi 6 elvileg nagyobb sávszélességet és hatótávolságot fog kínálni, s ellenállóbb lesz a különböző zavarokkal szemben. Az új szabvány előnyeiből elsősorban a repülőterek és a nagy irodaházak üzemeltetői profitálhatnak majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások