Folytatja együtt­működését a Penta­gon­nal a Microsoft

Folytatja együtt­működését a Penta­gon­nal a Microsoft

2018. október 30. 16:22, Kedd
A redmondiak nem követik a Google példáját, érdekli őket a 10 milliárd dolláros kormányzati katonai programban való részvétel.

Júniusban a Google egyik illetékese arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy a közeljövőben nem hosszabbítják meg a Pentagonnal folytatott együttműködést a mesterséges intelligencia területén. A két fél közötti kooperációról szóló jelenleg hatályos szerződés jövőre jár le. A webes óriáscég tartotta magát a döntéséhez, hiszen nemrég nem indult el egy 10 milliárd dolláros védelmi pályázaton. Az Amazon viszont kitart a Pentagon mellett és Jeff Bezos, a társaság első embere megvédte azt a döntést, mely szerint együttműködnek az amerikai védelmi minisztériummal. A vállalat egyúttal jelezte azt is, hogy indulni akar azon a Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű projektpályázaton, amelyen a Google nem.

Most Brad Smith, a Microsoft elnöke és jogi igazgatója blogbejegyzésében jelentette be, hogy továbbra is együtt dolgoznak a Pentagonnal és ez a jövőben is így lesz. A társaság már négy évtizede működik együtt az amerikai védelmi minisztériummal és a technológiai számos katonai területen találhatók meg. Büszkék erre a kooperációra és a saját tudásukkal hozzá akarnak járulni a mesterséges intelligenciához kapcsolódó etikai és politikai kérdésekhez, s azok megtárgyalásához.

A menedzser kitért azokra is, akik nem akarnak a katonai projektekben részt venni. Közlése szerint mindentől függetlenül természetesen megértik őket és a számukra szintén kínálnak megoldást, nekik lehetővé akarják tenni, hogy más területekre válthassanak. Az ilyen jellegű kéréseket támogatni fogják. Smith megemlítette a Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) projektet, amelynek keretében a Pentagon adatait egy vállalati felhőkörnyezetbe továbbítják majd. A program akár tíz éven át is tarthat és azt a tervek szerint a Pentagon 10 milliárd dollárral fogja támogatni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások