Bill Gates saját WC-jével segítene Hawaii szorult helyzetén

Bill Gates saját WC-jével segítene Hawaii szorult helyzetén

2018. november 22. 07:01, Csütörtök
A Microsoft társalapítója olyan vécéket kínálna, amelyekkel kiválthatók az emésztőgödrök.

Hawaii szigetén környezetvédelmi kockázatot és elsősorban köztisztasági problémát jelentenek az emésztőgödrök. A terv az, hogy 2050-ig felszámolják a szigeten lévő 90 000 emésztőgödröt. Ennek a költségét körülbelül 2 milliárd dollárra becsülik - minderről a Hawaii News Now számolt be. Bill Gates úgy vélte, hogy ezt a projektet olcsóbban is meg lehetne oldani és az ő csúcstechnikás vécéjével. A fejlesztésébe több százmillió dollárt fektetett be, érvelése szerint az kiválthatná az emésztőgödröket. Ez egy önellátó rendszer, amely vegyi anyagok és víz nélkül alakítja át az emberi székletet műtrágyává, amely azután nyugodtan kihelyezhető a mezőkre. A kapott anyag semleges szagú.

Hawaii vezetőit nagyon érdekli a rendszer. Chris Lee, Kailua és Waimanalo képviselője elmondta, hogy az első kísérleti programot már jövőre tesztelhetik néhány helyen (Kahaluu, Waimanalo, Puako). Egyetlen Gates-vécé 700 és 1000 dollár közötti összegbe kerül. Ez - összehasonlítva a hagyományos csatornázási rendszerek árával - rendkívül olcsó. A nagyobb változatok emeletes lakóépületeknél is alkalmazhatók, és így a szennyvízkezelésre fordítandó összeget is meg lehet takarítani.


Bill Gates 2011 óta dolgozik a vécé forradalmasításán, a feleségével közös alapítványa akkor indította el azt a pályázatot, amelynek keretében a résztvevőknek egy olyan gazdaságos alkalmatosságot kellett kifejleszteni, amit nem kell bekötni a csatorna-, a víz-, illetve az elektromos hálózatba. A Microsoft társalapítója szerint ugyan az élete az informatika, de az életminőség javítása szempontjából előbb az elemi dolgokkal kell foglalkozni. Példaként említette, hogy az indiai számítógépes központoktól néhány kilométerre már vécé és tiszta ivóvíz nélkül kénytelenek élni az emberek. A Colorado Egyetem mérnökei a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozásával olyan latrinát fejlesztettek ki, amely önállóan, víz nélkül, napenergiával működik és amelynek a segítségével súlyos egészségügyi problémákat számolhatnak fel a fejlődő világban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások