Nem akarnak kínai keresőt készíteni a Google fejlesztői

Nem akarnak kínai keresőt készíteni a Google fejlesztői

2018. december 3. 07:47, Hétfő
A harci drónok által rögzített videók elemzése után most a szakemberek egy újabb projekt ellen lázadtak fel, ahol az adatvédelemmel szándékosan nem foglalkoznak.

A Google módosított keresőt kínálna Kínában és az ügyben már tárgyalt is a helyi kormány képviselőivel. Az amerikai társaság mérnökei tavaly tavasz óta dolgoznak az Androidon futtatható Google-alkalmazások különleges verzióin. A fejlesztéseket már bemutatták a kínai kormánynak és 6-9 hónapon belül válhatnak elérhetővé. A projekt Dragonfly néven fut, de a Google eddig még nem erősítette meg hivatalosan a terv létezését. Sundar Pichai, az óriáscég vezetője annyit elismert, hogy vannak kísérleteik, de már ez is elegendő volt arra, hogy az alkalmazottak lázongani kezdjenek. A Google több mint 1400 munkatársa írta alá a megfogalmazott tiltakozó levelet és Mike Pence amerikai alelnök is azt követelte a vállalattól, hogy állítsa le a tervei megvalósítását.

Most a Google 300 alkalmazottja írt nyílt levelet, amelyben leszögezték, hogy nem akarnak módosított keresőt készíteni a kínai piacra és követelték a fejlesztés azonnali leállítását. A Google Employees against Dragonfly nevű csoport tagjai azt is követelték, hogy a társaság bizonyos értékeket helyezzen újra a nyereség elé. A dokumentumban az is szerepel, hogy azzal, hogy a kínai kormány egyszerűen hozzáférést szerezhetne a felhasználói adatokhoz, a Google bűnrészessé válna az elnyomásban és az emberi jogok megsértésében. A levél aláírói hangsúlyozták, hogy ők nem Kína ellen vannak, hanem az olyan technológiák ellen szólalnak fel, amelyek segítenek a hatalmon lévőknek a gyengék elnyomásában, legyenek azok bárhol.


A szakember kiemelték azt is, hogy néhányuk korábban azért csatlakozott a Google csapatához, mert a társaság kész volt az értékeit a nyereség fölé helyezni. Ezen értékek közé tartozott az a 2010-es döntés is, hogy az óriáscég a kínai keresési eredményeket nem cenzúrázta. A Google azonban időközben feladta ezt az elvét. A fejlesztők végül közölték, hogy a vezetőktől is átláthatóságot, világos kommunikációt és valódi felelősségvállalást követelnek. Azzal érveltek, hogy a Google túl nagy hatalommal rendelkezik ahhoz, hogy ne legyen felelősségre vonható. A munkavállalók pedig megérdemlik, hogy tudják, miket készít a vállalat és megérdemlik a beleszólás jogát is ezekbe a projektekbe.

Külön botrány, hogy a vállalat adatvédelmi és a biztonsági szakértők bevonása nélkül fejleszti a kínai keresőjét. A szakembereket teljesen kizárták a fontos döntésekből - mindez elsősorban Scott Beaumontnak, a Google kínai üzletét vezető menedzsernek köszönhető. A cél az, hogy a szolgáltatás megfeleljen a kínai jogi előírásoknak és bizonyos keresési eredményeket automatikusan cenzúrázzon. A kiszivárgott híreket alátámasztja, hogy azt a Yonatan Zunger által készített adatvédelmi jelentést, amely rámutatott a program biztonsági problémáira, Beaumont és más menedzserek visszadobták. Zunger azt nyilatkozta, hogy Beaumontnak az volt a véleménye, hogy a biztonságért, az adatvédelemért és a jogi dolgokért felelős csoportok nem kérdőjelezhetik meg a termékkel kapcsolatos döntéseit. Ráadásul Beaumont - a Google megszokott normáitól eltérően - nyíltan ellenséges volt vele szemben.

A Google egyik szóvivője azt mondta, hogy a Dragonfly csupán egy kutatóprojekt és még nem született döntés a kínai kereső elindításáról. Emellett, mint minden program esetében, itt is kikérték az adatvédelmi és a biztonsági szakértők véleményét, s az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a szolgáltatás esetleges elindítása előtt lefolytatnak majd egy adatvédelmi vizsgálatot, amelyet a cégvezetés nem fog befolyásolni. Beaumont egyébként a The Intercept egyik forrása szerint egészen odáig ment, hogy megpróbálta a projektet még Sergey Brin előtt is eltitkolni. A forrás úgy vélte, hogy Brin nem sokat tudott az egész programról, ami annak volt köszönhető, hogy Beaumont ezért mindent bevetett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások