Már a PC utáni korszakra készül az Intel

Már a PC utáni korszakra készül az Intel

2019. január 30. 23:48, Szerda
A társaság egy teljesen új gyár felépítését készíti elő és a projektre több mint tízmilliárd dollárt szán.

Átfogó programmal készül az Intel arra az időszakra, amikor már nem a PC-processzorok értékesítése fogja jelenteni a legnagyobb bevételi forrását. A gyártó elsődleges célja az, hogy a tulajdonában lévő üzemek egyre több terméket állítsanak elő. A klasszikus processzorok mellett ugyanis egyre nagyobb szerepet fognak játszani a mobil rendszerekben és az autókban használható chipek. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson, komoly beruházásokra van szükség.

Az első lépést egy új izraeli gyár felépítése jelenti, a projekt 11 milliárd dollárból valósulhat meg. A hatalmas összegből 10 milliárd dollárt biztosít az Intel és egymilliárd dollárt - különböző állami támogatások és kedvezmények formájában - a közel-keleti állam. Mindezt Moshe Kahlon izraeli pénzügyminiszter is megerősítette. A pénzből a Kiryat Gatban lévő meglévő létesítményt bővítik tovább. Az ütemtervről és a tervezett technológiákról ugyanakkor még semmi sem szivárgott ki.

Eredetileg más helyszínek is szóba kerültek, például Írország és az Amerikai Egyesült Államok, de a végső győztes Izrael lett. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi szólt végül Kiryat Gat mellett, mert a kedvezményeket és támogatásokat minden bizonnyal más országokban is megkapta volna az Intel. Az kétségkívül fontos szempont lehetett, hogy az Intel a közel-keleti államban már régóta jelen van és ott jelenleg 13 000 embert foglalkoztat. Az új beruházásnak köszönhetően a foglalkoztatottak száma ezerrel fog nőni. Emellett a vállalat további kereken 5 milliárd dollárt fektet be a meglévő üzemei fejlesztésébe és bővítésébe.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások