2020-tól válthat ARM processzorokra az Apple

2020-tól válthat ARM processzorokra az Apple

2019. február 27. 09:08, Szerda
Az Intel azzal számol, hogy az Apple 2020-tól lemond a processzorairól és átvált az ARM fejlesztésű chipekre. Ez ugyanakkor nem csupán az Intel számára járhat majd következményekkel, bár tény, hogy a folyamat miatt a társaság teljesen kiszorulhatna az Apple termékeiből.

Az Axios tudósításában kiemelte, hogy az Intel magas rangú munkatársai már tárgyaltak egy ilyen lehetséges forgatókönyvről. A hír nem új, hiszen már tavaly áprilisban kiderült, hogy 2020-tól az Apple saját processzorai kerülhetnek a Mac számítógépekbe. Akkor még arról volt szó, hogy a Kalamata kódnevű projekt még korai szakaszban van. Később a The Oregonian arról írt, hogy a kaliforniai társaság egyik laboratóriumában két tucat mérnök dolgozik a projekten és köztük van az Intel néhány korábbi munkatársa is. Az Apple készülékeikben lévő processzorok teszik ki az Intel bevételének 5 százalékát.

A Mac számítógépek tulajdonosai számára egyelőre semmi sem fog változni, mert az Apple továbbra is elérhetővé teszi majd a szükséges MacOS-verziót. A kaliforniai óriáscég történetében nem ez lesz a hasonló váltás, hiszen korábban a Motorola chipjeiről váltott a PowerPC processzorokra, majd utána azokról az Intel CPU-ira. Ezzel párhuzamosan pedig megtörtént a Macintosh operációs rendszerről való átváltás a Unix-alapú Mac OS X-re.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások