Feldarabol­tatná az IT-óriásokat egy demokrata szenátor

Feldarabol­tatná az IT-óriásokat egy demokrata szenátor

2019. március 11. 15:31, Hétfő
Az egyik lehetséges demokrata elnökjelölt érdekes témával kampányolt.

Elizabeth Warren a Mediumon megjelent cikkében többek között azt írta, hogy ideje lenne feldarabolni az Amazont, a Facebookot és a Google-t. Az egyik megoldás az lehetne, hogy e cégek esetében néhány felvásárlást vissza kellene csinálni. Ezen üzletek közé tartozik a WhatsApp és az Instagram megvétele a Facebook által, a Whole Foods Market és a Zappos felvásárlása az Amazon által, illetve a Waze, a Nest és a DoubleClick megvétele a Google által.

A demokrata szenátor szerint törvényben kellene megtiltani, hogy egy társaság egyszerre üzemeltessen egy kereskedelmi platformot és egyúttal részesedése legyen abban. A politikus a nagy internetes monopóliumok szétverésével segítené a piaci versenyt és az új technológiai vállalatok létrehozását. Warren szerint a mai technológiai óriáscégeknek túl nagy hatalmuk van, elnyomják a vetélytársaikat, az emberek személyes információiból tettek szert nyereségre és a piaci viszonyokat úgy alakították át, hogy azok nekik kedvezzenek. Ezzel pedig károkat okoztak a kisvállalkozásoknak és megakadályozták az innovációt.

A demokrata szenátor példaként hozta fel, hogy vajon nem örül-e mindenki annak, hogy most van egy olyan lehetőség, miszerint a Google-t is választható a Bing helyett. A példakérdést ugyanakkor fordítva kellett volna feltennie, hiszen amíg a Google keresője 1997-ben vált elérhetővé, addig a konkurens Bing csak 2009-ben. Az amerikai elnökválasztás 2020 novemberében lesz. A demokrata elnökjelölt még nem ismert, de Elizabeth Warren is eséllyel indul a pozícióért.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások