Még idén jöhet a Huawei saját operációs rendszere

Még idén jöhet a Huawei saját operációs rendszere

2019. május 26. 11:57, Vasárnap
A cég kissé meglepődött, azonban ősszel már bemutathatják a saját platformot.

Meglehetősen gyorsan zajlanak az események az USA-Huawei csatározásban, amely a napokban először az amerikai partnerek együttműködésének teljes letiltását, majd pedig egy 90 napos halasztást eredményezett. Ezt nem sokkal később követték a további hírek, amelyek jó része már a saját operációs rendszer közeljövőben való bemutatásával kapcsolatosak.

Bár a gyártó vezetése igencsak optimista (és olykor kifejezetten kemény) kijelentéseket tett az elmúlt napokban, azt hamarosan ők is kénytelen voltak elismerni, hogy a Google globális tilalma miatt hamarosan a saját operációs rendszer széleskörű alkalmazására kényszerülnek majd. Ennek fejlesztése már 2012 óta zajlik, a házon belül készített rendszer azonban még nem áll készen, és bár a HongMeng OS rendelkezik egy saját alkalmazásbolttal (amely az App Gallery névre hallgat), ez egyrészt még szintén nem áll készen a rajtra, másrészt pedig a Google-appok hiánya miatt nem jelenthet 100 százalékos alternatívát – ezen alkalmazásokat ugyanis valahogy ki kellene váltani, hogy megtartsák a felhasználók legnagyobb részét. A belső használatra szánt „Project Z” kifejezés ezen erőfeszítéseket takarja, azonban a megjelenéstől a kínai értesülések szerint még picit messze vagyunk.

Egy friss interjúban a cég fogyasztói üzletágának vezetője arról tett említést, hogy hamarosan kénytelenek lesznek elrajtoltatni a saját OS-t és az ehhez kapcsolódó saját ökoszisztémát, már amennyiben a cég az amerikai feketelistán marad. Hozzátette ehhez, hogy a múlt héten bekövetkezett fejlemények komoly meglepetést okoztak, nem hitték volna, hogy az amerikai kormány valóban korlátozni akarja a Google rendszeréhez való hozzáférést. A magukat jól értesültnek beállító egyéb személyek eközben arról beszélnek, hogy a Huawei eredetileg az 5G elterjedésének idejére szerette volna időzíteni a saját platform megjelenését, ezt jelen pillanatban Kína egyes részein tesztelik, idén ősszel azonban elkészülhet a szoftver, így már csak néhány hónapra vagyunk ettől.

A globális rajt kapcsán komoly hátrányt jelent, hogy egyes Google-appok alkalmazását jelenleg is korlátozzák a legnagyobb (kínai) piacon, így komplex problémákra kell valamilyen megoldást találniuk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások