Digitális adózás - készül az OECD tervezete

Digitális adózás - készül az OECD tervezete

2019. június 4. 07:46, Kedd
129 ország szeretne megállapodni egy egységes digitális adó részleteiről.

Miután márciusban az európai uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozásán Dánia, Svédország, Észtország és Írország képviselői megakadályozták az egységes európai digitális adó bevezetésével kapcsolatos német-francia előterjesztés elfogadását, az Európai Unió úgy döntött, hogy az új javaslatot a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) segítségével dolgozza ki. Angel Gurría, az OECD főtitkára május elején biztos volt abban, hogy a következő esztendőben sikerül áttörést elérniük egy globális digitális adó kidolgozásában.

Most úgy tűnik, hogy már az év végére döntés születhet az ügyben és 2020 végére a világ több mint 100 országa fogadhatja el a kidolgozott közös megállapodást. A szervezet becslése alapján a világ államainak költségvetéséből évente sokmilliárd dollár hiányzik a nagy társaságok által alkalmazott adóelkerülési trükkök miatt. Csak 2015-ben ez az összeg 240 milliárd dollárt tehetett ki. Az adóelkerülési módszerekkel elsősorban az IT-óriáscégek élnek, hiszen az internetes szolgáltatásaik miatt nem kötelező minden egyes országban külön kirendeltséget fenntartaniuk.

A fő javaslat szerint az adókulcsot a felhasználók száma és az annak köszönhetően keletkező bevétel alapján határoznák meg. A cél egy egységes minimális digitális adó kidolgozása a nemzetközi konszernek számára. Ezáltal megakadályozható lenne az adóelkerülés vagy a minimális adófizetés. Az egyes vállalatok államonként eltérő adósságának megállapítására alkalmazható egységes számítási módszert már az év végéig megalkotnák. Emellett jelenleg összesen 129 ország szakemberei dolgoznak a digitális adózási tervezeten, amelyet a június 8-án és 9-én Fukuokában rendezendő G20-as csúcstalálkozón mutat majd be Angel Gurría. Az eseményen a G20-as államok pénzügyminiszterei vesznek részt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások