A Huawei-bojkott ellen lobbiznak az amerikai cégek

A Huawei-bojkott ellen lobbiznak az amerikai cégek

2019. június 19. 16:49, Szerda

Donald Trump amerikai elnök május közepén írt alá elnöki rendeletet az Amerikai Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ezt követően az amerikai kereskedelmi minisztérium formálisan is megtiltotta amerikai termékek és technológiák eladását a Huaweinek. A szaktárca rendelete alapján a Huawei 68 leányvállalata került világszerte feketelistára. A Google megvonta a Huaweitől az Android licencét, ezzel jogszerűtlenné téve számára a Google Play szolgáltatásainak és szoftverboltjának használatát. A kínai társaság ugyan az Android nyílt forráskódú részeit továbbra is alkalmazhatja, de a szoftverbolt és a natív Google programok, mint például a Google Térkép nélkül elég nehézkes a készülékeket eladni. Május végén a Huawei 90 napos haladékot kapott, a helyzetét ugyanakkor nehezítette, hogy a Microsoft internetes boltjából kikerültek a laptopjai.

Az elmúlt egy hétben azonban megváltozott a helyzet. Először a Google érvelt azzal, hogy ha a kínai óriáscég valóban elkészíti az Android módosított változatát, akkor az sebezhető lehet a hackertámadásokkal szemben. Éppen ezért a keresőóriás továbbra is szeretne együtt dolgozni a Huawei mérnökeivel és Androiddal ellátni a termékeit. Emellett egy WalkingCat nevű felhasználó hívta fel a figyelmet arra, hogy a kínai vállalat notebookjai ismét elérhetők a Microsoft online üzletében.

Ráadásul a Reuters azt írta, hogy a nagy IT-társaságok részéről is egyre nagyobb az ellenállás az amerikai elnöki rendelet betartása ellen. Az Intel, a Qualcomm és a Xilinx ugyanis lobbiznak az amerikai kormánynál azért, hogy enyhítsen a bojkotton, mert az alkatrészek szállítása egészen biztosan nem jelent veszélyt az USA nemzetbiztonságára, a komponensekről való lemondás viszont nagyon is komoly károkat okoz az amerikai gazdaságnak. Az érvelést megerősítette a Semiconductor Industry Association (SIA) nevű szervezet is.

A hírt egyelőre az Intel, a Qualcomm és a Xilinx sem kommentálta. Andrew Williamson, a Huawei PR-ügyekért felelős alelnöke viszont azt nyilatkozta, hogy egyetlen piaci szereplőt sem kértek meg arra, hogy lobbizzon az érdekükben. Ez tehát az adott cégek saját döntése, amely annak köszönhető, hogy sokan közülük a Huawei legnagyobb ügyfelei között vannak. A menedzser hozzátette, hogy az amerikai partnereik pontosan tisztában voltak azzal, hogy a meghirdetett bojkott a számukra katasztrofális következményekkel járhat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások