Ultimátumot kaphat az Ericsson és a Nokia?

Ultimátumot kaphat az Ericsson és a Nokia?

2019. június 26. 09:00, Szerda
A tengerentúlon az európai cégeket arra akarják kényszeríteni, hogy ne gyártsák a termékeiket Kínában.

Donald Trump amerikai elnök május közepén írt alá elnöki rendeletet az Amerikai Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ezt követően az amerikai kereskedelmi minisztérium formálisan is megtiltotta amerikai termékek és technológiák eladását a Huaweinek. A szaktárca rendelete alapján a Huawei 68 leányvállalata került világszerte feketelistára. Bár a kínai társaság május végén 90 napos haladékot kapott, továbbra is nehéz helyzetben van.

Most azonban úgy tűnik, hogy nem csupán a kínai konszern lett célpont az Az USA-ban, hanem az Ericsson és a Nokia is, ugyanis a The Wall Street Journal bennfentesektől származó értesülései alapján a Trump-kabinet arra akarja felszólítani a két gyártót, hogy a jövőben ne Kínában készítsék el vagy fejlesszék ki az 5G-hálózatokhoz szükséges eszközeiket. A két európai céget már meg is kérdezték az amerikai kormány képviselői arról, hogy képesek lennének-e a routerek, a szoftverek és más termékeik Kínán kívüli gyártására.

Nem véletlenül vált célponttá az Ericsson és a Nokia, mivel az üzemeik közvetlenül a Huawei sencseni létesítményei mellett találhatók. Ez már elegendő ok volt az amerikai kabinet számára arra, hogy felvegyék velük a kapcsolatot. A két gyártó különböző szabályokat és előírásokat tartalmazó listát kapott, a felvetésekre 150 napon belül, októberig kell válaszolniuk, illetve a felsorolt előírásokat addig kell bevezetniük. Az egyeztetések még nagyon korai és informális szakaszban vannak.

A két vállalat üzleti jelentései alapján a Citi elemzői úgy becsülték, hogy tavaly az Ericsson gyártási kapacitásának 45 százaléka volt Kínában. A Nokia esetében ez az arány 10 százalék volt. A lehetséges ultimátum azért érdekes, mert egyik gyártó sem számít már meghatározónak a területen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások