Szerves vegyületek vannak az Enceladus kitöréseiben

Szerves vegyületek vannak az Enceladus kitöréseiben

2019. október 13. 19:29, Vasárnap
A fontos hozzávalók az aminosavak jelenlétére utalhatnak.

A már korábban végleg lezárult Cassini-küldetés kapcsán több holdat, illetve az ezekkel kapcsolatos megfigyelések és kutatások eredményeit is megemlítettünk, a sorozat pedig folytatódik, hiszen a beérkezett adatokat a várakozások szerint még évtizedekig elemezni fogják. Most az Enceladus van soron, itt ugyanis a szakemberek komoly előrelépést értek el.

Tavaly már írtunk arról, hogy a metán mellett már a hidrogén jelenlétét is sikerült kimutatni, ezzel azonban nem értünk a kutatás végéhez, hiszen itt akár még az élet kialakulásához szükséges további feltételeket is sikerülhet visszaigazolni. A NASA JPL hivatalos oldalán most egy új tanulmány eredményeit tették közzé, amiből kiderül, hogy a Cassini által rögzített adatok szerves vegyületekre utalnak, amelyek viszont a Földön az aminosavak összetevőiként vannak jelen, így további részleteket ismerhetünk meg az érdekes hold feltételeit és körülményeit illetően. A főszerepben a hidrotermikus kitörések vannak, hiszen ezek biztosítják a kutatásban felsorolt összetevőket.

A jelek szerint a folyamat nagyjából ahhoz hasonló, amit a Földön is megfigyelhetünk. Itt azonban az Enceladus magjából származó anyag az említett kilövellések által a felszín alatti óceán vizével keveredik, majd pedig vízgőz, illetve jégdarabkák formájában kerül a világűrbe. A nitrogént, valamint oxigén tartalmazó molekulák az aminosavak előállítását eredményezhetik, erre azonban nincs közvetlen bizonyítékunk, így a kutatások folytatódnak. Az eddigi munka egyébként a Cassini műszere (Cosmic Dust Analyzer, CDA) által még a 2017. szeptemberi vég előtt begyűjtött mintákra, valamint a helyszíni elemzés eredményeire támaszkodik, ez sorrendben a második anyag, amelyet a fenti csapat tett közzé.

Ahogy azt említettük, az elkövetkező években hasonló bejelentésekre számíthatunk, bár az Enceladus egyelőre nincs a célkeresztben – a NASA majd a Titánra küld önálló robotot, a következő évtizedben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások