Jön a harmadik generációs GPS

Jön a harmadik generációs GPS

2019. december 12. 08:54, Csütörtök
Ez pedig már jóval nagyobb védelmet élvezne a kibertámadásokkal szemben.

Az okostelefonok és egyéb hordozható kütyük elterjedésével hozzászokhattunk a GPS mindennapos jelenlétéhez, a globális rendszer azonban számos egyéb szempontból nélkülözhetetlenné vált, ezért nemcsak az amerikai fél, de gyakorlatilag mindenki számára fontos, hogy a rendszer megújuljon és még nagyobb pontossággal, még nagyobb biztonsággal álljon rendelkezésünkre. Ezt garantálná a harmadik generáció, amelynek bevezetése már megkezdődött.

A GPS III névre keresztelt program megfelelő módon történő előrehaladásáról a Lockheed Martin hivatott gondoskodni, a cég, valamint az amerikai légierő illetékeseivel pedig a napokban készült friss interjú, amelyben kitértek a fontosabb részletekre. Ebből kiderül, hogy bár a rendszer eredetileg katonai célokra jött létre, ma már csak a felhasználók egy apró töredéke jön valamilyen katonai szervezetből, bár ez persze nem jelenti azt, hogy a légierő feladta volna befolyását a terület felett. A rendszer azonban korosodik, itt a legidősebb műhold már 26 éves, vagyis öregebb, mint az ezeket felügyelő technikusok egy része, a kibertámadások elterjedésével pedig kiemelt szemponttá vált, hogy a nagyobb pontosság mellett a védelmi szintet is növeljék.

A rendszert célba vevő támadóknak ugyanis nincs szükségük hatalmas rakétákra, hogy ezekkel vegyék célkeresztbe magukat a műholdakat, ennél jóval egyszerűbb és olcsóbb megoldás az aktatáska méretű zavarók bevetése, amelyek jeleivel elárasztható az éter, ezzel pedig megakadályozható, hogy a helyi vevőállomások megfelelő módon kommunikáljanak a műholdakkal. Ideális esetben egyébként 4 ilyen műhold segítségével lőhetjük be aktuális pozíciónkat, ilyenkor nagyon hasznos, ha ebből 1 éppen felettünk jár, a másik 3 pedig a horizonton elhelyezkedve segít a koordináták megadásában, bár itt a telefonok és egyéb kütyük mellett az ATM-ek, a tőzsdék, az internetes szerverek, az elektromos hálózat, vagy akár a benzinkutak is részesülnek ebből, hiszen ezen területeken szintén nagyon fontos a pontos időzítés és/vagy helymeghatározás. A teljes rendszerben 4 további műhold áll készen, ha valamilyen meghibásodásra kerül sor, itt ugyanis nincs lehetőség az azonnali fellövésre és a helyszíni szervizelésre.

A harmadik generációs műholdakból egyelőre 2 rajtolt el, az első példány éppen egy évvel ezelőtt, a második idén nyáron. 2034-ig a teljes állományt lecserélnék, addigra az összes példány új változat lenne – itt 24 darab a minimum, bár az utóbbi években 31 műhold keringett felettünk, nem számítva a nyugdíjazott, illetve tartalék példányokat. Az illetékesek ennek révén háromszor nagyobb pontosságot ígérnek, valamint nyolcszor nagyobb védelmet a zavarással szemben. Eközben persze az európai, az orosz, valamint a kínai rivális rendszer is épülget, ezek azonban gyakorlatilag a „futottak még” kategóriába tartoznak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások