Nekiment az Amazon Donald Trumpnak

Nekiment az Amazon Donald Trumpnak

2019. december 11. 09:09, Szerda
A kereskedelmi óriáscég szerint csak az amerikai elnök ráhatása miatt nem nyertek meg egy jelentős közbeszerzést.

Az Amazon november végén megtámadta a Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű pályázati program végeredményét, amelynek keretében a 10 milliárd dolláros projektben a Microsoftot hozta ki győztesnek az amerikai védelmi minisztérium. Már akkor felmerült az ügyben a politikai befolyás vádja. Mindezen aligha meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Jeff Bezos a The Washington Post tulajdonosa is és Donald Trump amerikai elnök egyik legnagyobb ellenfelének számít.

Az óriáscég most azzal vádolta meg a Pentagont, hogy a végeredmény Donald Trump nyomásására alakult ki, a politikus ugyanis a döntéssel Jeff Bezosnak akart ártani. Ez olvasható a most nyilvánosságra került bírósági dokumentumokból. Az Amazon többek között azt a kérdést tette fel, hogy megengedhető-e, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke a védelmi minisztérium költségvetését a saját személyes és politikai céljaira használja fel. Elissa Smith, a Pentagon egyik szóvivője visszautasította a vádakat és közölte, hogy nem történt külső befolyásolás a JEDI program során. Ugyanezt hangsúlyozta korábban Mark Esper amerikai védelmi miniszter is. Amennyiben a vádak beigazolódnának, akkor az azt jelentené, hogy Donald Trump hivatali visszaélést követett el.

A Bezos kontra Trump konfliktus tavaly márciusban mérgesedett el, amikor az amerikai elnök azzal vádolta meg a vállalatot, hogy túl kevés adót fizet és tönkreteszi a kisboltokat, ezért Trump akár a trösztellenes törvényeket is segítségül hívná a társaság ellen. 2018 májusában kiszivárgott, hogy az amerikai elnök megpróbált nyomást gyakorolni Megan Brennanre, az amerikai posta vezetőjére és azt akarta elérni, hogy a hivatal az Amazon és más konszernek esetében számítson fel kétszeres díjat a csomagok esetében. Brennan megtagadta az elnök kérését és közölte, hogy az ilyen dolgokat nem lehet csak úgy teljesíteni. Ezután Trump továbbra is az Amazont kritizálta, majd - a nemleges válasz miatti bosszúból - elrendelte a posta és annak pénzügyeinek teljes vizsgálatát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások