Az Amazont támadja Donald Trump

Az Amazont támadja Donald Trump

2018. május 21. 09:07, Hétfő
Az amerikai elnök megpróbálta a postát felhasználni a kereskedelmi konszern ellen, de nem járt sikerrel.

Az már márciusban kiszivárgott, hogy az Amazon lehet Donald Trump következő célpontja, ugyanis korlátozni akarja a társaság hatalmát és befolyását. Szerinte a cég túl kevés adót fizet és tönkreteszi a kisboltokat. A politikus akár a trösztellenes törvényeket is segítségül hívná a vállalat ellen és rendkívüli módon zavarja az, hogy az a jelenlegi gyakorlatával kiszorítja a piacról a kiskereskedőket. Az Amazon egyébként tavaly januárban jelentette be, hogy 100 000 teljes munkaidős állást hoz létre az Amerikai Egyesült Államokban. A konszernnek 2016-ban 180 000 ilyen állása volt az USA-ban, ezt növelné 2018 közepéig több mint 280 000-re.

Most kiderült, hogy Donald Trump megpróbált nyomást gyakorolni Megan Brennanre, az amerikai posta vezetőjére és azt akarta elérni, hogy a hivatal az Amazon és más társaságok esetében számítson fel kétszeres díjat a csomagok esetében - erről számolt be a The Washington Post három olyan személyre hivatkozva, akik ismerték az egyeztetések részleteit.

Trump ugyanakkor nem olyan választ kapott, mint amire számított: Brennan nemes egyszerűséggel megtagadta az elnök kérését és közölte, hogy az ilyen dolgokat nem lehet csak úgy teljesíteni. A posta szerződésben áll a cégekkel és a feltételek szabályozva vannak. A megállapodásokat pedig nem lehet egyoldalúan módosítani vagy felmondani, emellett azok előnyösek is a posta számára. A politikusnak nem tetszett a válasz és azzal érvelt, hogy minden egyes csomag veszteséget termel, amelynek a költségeit az amerikai adófizetőknek kell megfizetniük. Ezután az amerikai elnök továbbra is az Amazont kritizálta, majd - a nemleges válasz miatti bosszúból - elrendelte a posta és annak pénzügyeinek teljes vizsgálatát.

A pontos szerződések egyébként nem ismertek. Az elemzők abból indultak ki, hogy az Amazon exkluzív módon a postát használja és nem a magán szolgáltatásokat, például a FedExet, ezért cserébe viszont kevesebbet fizet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások