Bármikor lekap­csolhatná az internetet Donald Trump

Bármikor lekap­csolhatná az internetet Donald Trump

2020. január 30. 17:31, Csütörtök
A jelenlegi jogi szabályozás ezt lehetővé teszi, igaz, csak háborús helyzet esetén.

Jessica Rosenworcel, az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) tagja alaposan meglepte a State of the Net konferencia hallgatóit. A beszédében kitért azokra az intézkedésekre, amelyeket a világ egyes országaiban alkalmaznak a kormányok az internet elérésének megakadályozására és azt követelte az amerikai kabinettől, hogy lépjen fel a szabad kommunikáció védelme érdekében. Ekkor jött azonban a fordulat, ugyanis Rosenworcel a beszédét azzal folytatta, hogy az USA képviselői csak akkor léphetnek fel hitelesen ebben a kérdésben, ha előzetesen megváltozik az ország jogrendszere. Az úgynevezett 47 USC Section 606 ugyanis felhatalmazza a mindenkori amerikai elnököt arra, hogy világos jogi vagy parlamenti eljárás vagy engedély nélkül is lekapcsolja a kommunikációt, ezáltal akár az internetet is.

A bizottsági tag rámutatott, hogy bár az adott rendelkezések csak háborús helyzetben tesznek lehetővé egy ilyen intézkedését, de a múltban sorozatosan előfordult, hogy nem lehetett világosan tudni azt, hogy bizonyos jogok mikor léptek hatályba. Az amerikai fegyveres erők rendszeresen keveredtek fegyveres konfliktusokba az elmúlt évtizedekben, de még a nem állami terrorszervezetek ellen folytatott aszimmetrikus hasviselésben is többé vagy kevésbé figyelembe vették a háborús jogot.

Az amerikai elnöknek más jogszabályok szintén biztosítanak különleges jogosítványokat, amelyeknek köszönhetően akár az is garantálható, hogy a hivatali kommunikáció elsőbbséget élvezzen a távközlési rendszereken. A különleges jogosítványok alkalmazására jó példa volt a nemzeti távközlési vészhelyzet kihirdetése.

Érdekesség, hogy tavaly novemberben hatályba lépett az az új internettörvény, amelynek értelmében lekapcsolhatja magát Oroszország a világhálóról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások