Bíróság elé idézné Donald Trumpot az Amazon

Bíróság elé idézné Donald Trumpot az Amazon

2020. február 23. 09:58, Vasárnap
A kereskedelmi konszern mindenképpen ragaszkodik az amerikai elnök meghallgatásához.

Az Amazon tavaly november végén megtámadta a Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű pályázati program végeredményét, amelynek keretében a 10 milliárd dolláros projektben a Microsoftot hozta ki győztesnek az amerikai védelmi minisztérium. Már akkor felmerült az ügyben a politikai befolyás vádja. 2019 decemberében a társaság azzal vádolta meg a Pentagont, hogy a végeredmény Donald Trump nyomásására alakult ki, a politikus ugyanis a döntéssel Jeff Bezosnak akart ártani. Ez volt kiolvasható a nyilvánosságra került bírósági dokumentumokból. Amennyiben a vádak beigazolódnának, akkor az azt jelentené, hogy az amerikai elnök hivatali visszaélést követett el.

Ugyan eltelt két hónap, azonban az ügy egyáltalán nem csitult el és a kereskedelmi óriáscég elszánt abban a tekintetben, hogy bíróság elé idéztesse Donald Trumpot, akinek eskü alatt kellene vallomást tennie. Ezt támasztja alá a washingtoni szövetségi bírósághoz benyújtott új kereset is, amelyben az szerepel, hogy csak a politikus tud teljes felvilágosítást adni az ügyben és így válhat lehetségessé további új tanúk meghallgatása is.

Az Amazon szintén ragaszkodik ahhoz, hogy eskü alatt kelljen vallomást tennie Mark Esper jelenlegi és James Mattis korábbi védelmi miniszternek, s a Trump-kabinet más tagjainak. A Fehér Ház és a Pentagon egyelőre nem reagált az új keresetre, miként a JEDI projektpályázatot végül megnyerő Microsoft sem kommentálta a fejleményeket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások