Notebook-alternatívává válhat az iPad

Notebook-alternatívává válhat az iPad

2020. május 12. 09:26, Kedd
Az Apple terméke a következő hónapokban igazi segítővé léphet elő az irodai munkavégzésben.

A kaliforniai konszern az iPad OS 13.4 operációs rendszerben bevezette az egér- és az érintőpad-támogatást, s ezeket a beviteli módokat egyre több alkalmazás is támogatja. Mindez az iPad táblagépeken alkalmazható Office irodai programcsomagokkal ötvözve azt eredményezheti, hogy a készülékek valódi notebook-alternatívákká válhatnak.

A The Verge és a TechCrunch értesülései alapján a Microsoft azt tervezi, hogy ősztől az Office szoftvereinek (Word, Excel, Powerpoint) mobilverziói is támogatni fogják e beviteli módszereket. Fontos különbség lesz az asztali megoldásokhoz képest, hogy az egérkurzor nem a megszokott nyíl-, hanem kerek alakú lesz, amely elsőre biztos szokatlan lesz a felhasználók számára.

Az Apple az iPad Pro modellekhez már bemutatott két billentyűzet-érintőpad kombinációt, amelyek segítségével a szöveges bevitel olyan egyszerűvé válhat, mint a laptopok esetében. A Magic Keyboard kiegészítő klaviatúra mind a 11 hüvelykes, mind a 12,9 hüvelykes iPad Pro változatokhoz elérhető. Ez a feltétel tehát adott az irodai vagy éppen az otthoni munkavégzéshez, de a Microsoft kompatibilis Office programcsomagja még készül. A felhasználóknak az utóbbi esetében számos funkció alkalmazásáról le kell majd mondaniuk. Nem lesznek támogatottak például a VBA-makrók és a meglévő Excel-táblázatok használata esetén is számítani lehet korlátozásokra.

Ezzel szemben az Apple iWork nevű saját irodai szoftvercsomagja támogatja az új beviteli módszereket, s kiderült, hogy az egérrel való vezérlés a táblázatok vagy a komolyabb szöveges dokumentumok szerkesztésekor sokkal precízebb munkavégzést tesz lehetővé. Ráadásul ott van még az Apple Pencil segítségével végzett digitális tollas vezérlés is, s ezek a beviteli módok egymással ötvözve már túl is mutatnak az asztali számítógépek és a notebookok használatakor rendelkezésre álló lehetőségeken.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások