Centauro, az európai mentőrobot

Centauro, az európai mentőrobot

2020. június 12. 11:13, Péntek
A gép tud gördülni, futni, felállni és ember méretű is lehet, de a mozgása még nem elég gyors.

Egy online megrendezett robotikai konferencián mutatták be a szakemberek a Centauro nevű európai uniós kutatóprojekt keretében megépített és tesztelt mentőrobotot. A gép a görög mitológiában szereplő kentaurokról kapta a nevét, két karral rendelkező felsőteste és négy lába van. Az utóbbiakon ugyanakkor kerekekkel rendelkezik és legfeljebb másodpercenként 1,6 méteres sebességre képes. Nehéz terepen azonban a Centauro inkább gördül, a magassága pedig teljesen kiegyenesedve 171 centiméter. A robot felsőteste egy külső váz bevonásával távirányítható, a vezérlést végző személy testmozdulatai közvetlenül átvihetők a gépre. A futást és a különböző mozgásokat joystick segítségével lehet vezérelni.


A tapasztalatok azt mutatták, hogy távirányításos üzemmódban a Centauro nagyon megbízhatóan működött, míg autonóm üzemmódban csak 75 százalékos eredményességgel. Három lépcső megmászására például távvezérelve 10 perc 2 másodpercre volt szüksége, míg önállóan csak 2 perc 50 másodpercre. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a robot mozgását kiszámító szoftver a hardvert érintő utolsó változtatásokat nem vette figyelembe. Az autonóm funkciók ettől függetlenül nagy segítséget jelentettek a kezelőknek és nagyon hasznosak voltak a Centauro felsőtestétől érkező visszajelzések.

A kutatók szerint a jövőben az elsődleges feladat a rendszer sebességének növelése lesz és fontos az is, hogy a gép hardvere ne legyen ennyire bonyolult. A Centauro mindenesetre képes arra, hogy támogassa a mentőcsapatok tagjait a munkájuk során és megóvja az egészségüket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások