A nyár végén jön az olcsóbb Xbox

A nyár végén jön az olcsóbb Xbox

2020. július 2. 22:20, Csütörtök
Legalább két változatra számíthatunk, ezek azonban a tervezettnél később rajtolnak csak el.

Még június közepén számoltunk be arról, hogy hosszas várakozás után végre bemutatkozott a PlayStation 5, eközben azonban a Microsoft is folytatta a munkát saját megoldásán. Ők már korábban, május folyamán közölték frissített tervüket, amelynek létrejöttét a vírus terjedése, valamint az E3 törlése kényszerített ki, most viszont egyértelművé vált, hogy nyár eleji bemutatkozás nem valósult meg.

A napokban először egy olyan hír jelent meg, miszerint több eltérő változat megjelenésére számíthatunk, ezek pedig nem pusztán az optikai meghajtó, illetve a név kapcsán mutatnak majd különbségeket. A külsős beszámoló szerint várható egy gyengébb példány elrajtolása is, amely 13,5 GB helyett mindössze 7,5 GB szabad memóriát kínál majd a felhasználóknak, miközben a Radeon Navi grafikus vezérlő teljesítménye 12 helyett alig 4 teraflop lesz, ami szintén jelentős eltérés lenne. Egyes hírek szerint ez utóbbi (vagyis az Xbox Series S) bemutatását eredetileg is szép csendben, különösebb felhajtás nélkül szerették volna megvalósítani, ez azonban a járvány miatt szintén nem jött össze, így most valóban egyszerre, ám egy későbbi dátum során ismerhetjük majd meg a két eltérő példányt.

A június legvégén megjelent további hírek szerint valamikor a nyár végén, jó eséllyel augusztus folyamán kerítenek majd sort a bemutatóra, amelyet nem sokkal később követne a sorban a piaci megjelenés. Itt egyelőre (a fent megemlített hardveres részletek mellett) mindössze a belső használatra szánt kódneveket láthattuk, így a Lockhart és az Anaconda szavak már nem hangzanak teljesen ismeretlenül, bár a külsős anyagokban arról is szó esett, hogy az erősebb típus 4K, a gyengébb változat pedig 1440p vagy 1080p felbontás mellett támogatná a játékok futtatását. Az biztos, hogy a teljesítményt itt is az AMD által leszállított Zen 2 chip nyújtaná, mint ahogy az SSD jelenléte is egyértelműnek tűnik, ám míg az erősebb konzol 1 TB kapacitást nyújtana, az olcsóbb testvér mindenképpen ezen szint alatt maradna.

Ez utóbbi hivatalos kereskedelmi ára 300 dollár körül lenne, ami sokak számára lehet majd vonzó ajánlat, különösen annak fényében, hogy a teljesítmény itt is az Xbox One X esetében látott szint felett lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások