A piac ötödét szerezte meg az AMD

A piac ötödét szerezte meg az AMD

2020. augusztus 5. 17:42, Szerda
Ezzel 6-7 éves rekordokat döntöttek meg, köszönhetően az asztali- és mobilchipeknek.

Az elmúlt hetekben már olvashattunk arról, hogy az AMD kifejezetten jól szerepelt, az anyagiak terén sikerült nagyot javítaniuk, miközben az Intel újabb komoly csúszásról volt kénytelen beszámolni. Ebből már sejteni lehetett, hogy a piaci részesedés arányai is a kisebbik gyártó felé mozdulnak el, ezzel kapcsolatban pedig most futottak be az első konkrét számok.

A Mercury Research saját felmérése alapján vesézi ki a jelenlegi állapotokat néhány külsős oldal, amelynek köszönhetően mi is betekinthetünk a friss adatokba. Kiderül például, hogy az asztali chipek terén az AMD csaknem 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, amire hosszú évek, nagyjából egy fél évtizede óta nem volt példa. A noteszgépek szegmensében szintén alig maradnak el a 20 százalékos aránytól, ilyen jó eredményt itt sem láthattunk már jó ideje, míg a szervereknél a 6 százalékot közelítették meg, ami szintén előrelépésnek tekinthető, hiszen ebben a kategóriában korábban jócskán elmaradtak ettől a szinttől. Ami a teljes x86-piacot illeti, ott már 18,3 százalékot értek el, míg a vállalati szegmens nélkül 19,7 százalékon állnak, ez 2013, illetve 2012 óta nem látott eredményt jelent számukra.

Az Intel persze nem fogja ezt szó nélkül hagyni, hiszen a romló helyzettel kezdeniük kell valamit. Az előzetes jelzések alapján szeptember második napján szeretnének sort keríteni a nagy bemutatóra, ahol minden bizonnyal a Tiger Lake képviselőiről rántják majd le a leplet, ezzel pedig szorosabbá tehetik majd a versenyt, bár nem minden tekintetben lesznek azonos szinten a nagy riválissal. A napokban egy újabb benchmark szivárgott ki, amelyben a 11. generációs Tiger Lake Core i7-1165G7 méri össze erejét a Ryzen 7 4800U chippel, és bár ez utóbbi a többszálas műveleteknél megőrzi előnyét (ami nagyban köszönhető a kétszer annyi magnak, hiszen az AMD fejlesztése 8, az Intel versenyzője pedig 4 egységgel rendelkezik), az egyetlen szálon futó számításoknál már a Core i7 kerül ki győztesen a párharcból, ami jelzi az élesedő versenyt.

Hamarosan a hétköznapokban is kiderül, mire lesz elég az Intel friss generációja, ennek azonban mindenképpen tartania kell majd a lépést, amíg befutnak a saját 7 nanométeres példányok.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások