A Twitter is érdeklődik a TikTok iránt

A Twitter is érdeklődik a TikTok iránt

2020. augusztus 11. 10:14, Kedd
A tárgyalások ugyanakkor csupán a kezdeti szakaszban tartanak.

A The Wall Street Journal írta meg, hogy a redmondi cég mellett a Twitter menedzsmentje is felvette a kapcsolatot a TikTok anyavállalatának számító ByteDance konszernnel az amerikai üzletág eladásával kapcsolatban. A nyilatkozó névtelen források ugyanakkor azt közölték, hogy ezek a megbeszélések nincsenek olyan előrehaladott szakaszban, mint a Microsofttal való egyeztetések.

A mikroblog számára komoly problémát jelent, hogy kisebb és kevesebbet is ér, mint a Microsoft és ezért közel sem tudná olyan könnyedén finanszírozni a tranzakciót, mint a Microsoft. A Twitter piaci értékét ugyanis jelenleg 29 milliárd, míg a Microsoftét 1600 milliárd dollárra becsülik. A TikTok-üzlet értékét viszont a CNBC 10-30 milliárd dollárra becsülte.

A Twitter a méretét az előnyére fordítaná, mivel könnyebben engedélyt szerezhetne a tranzakcióhoz az amerikai hatóságoktól. Előnyös lehet az is, hogy a társaság már 2012-ben megszerezte a Vine nevű startupot 30 millió dollárért, így nem ismeretlen a számára a rövid videók piaca.

A TikTok egy blogbejegyzésében bejelentette, hogy megtámadja Donald Trump amerikai elnök rendeletét és hangsúlyozta, hogy sokkolták a legújabb fejlemények. A vállalkozás minden rendelkezésére álló jogi eszközt fel fog használni azért, hogy a jogállamiságot ne lehessen sutba dobni, s el akarja érni, hogy tisztességes módon kezeljék az amerikai hatóságok. A TikTok kiemelte, hogy közel egy éve próbál konstruktív megoldást találni a felvetett problémákra, de azt tapasztalta, hogy az amerikai kormány nem foglalkozott a tényekkel, hanem gyakorlatilag lediktálta egy megállapodás feltételeit anélkül, hogy a jogi eljárásokat tanulmányozta volna. Emellett a kabinet megpróbált beavatkozni a magántulajdonban lévő cégek között zajló tárgyalásokba.

Az NPR amerikai rádióadó arról számolt be, hogy a ByteDance augusztus 11-ig nyújthatja be a keresetét az illetékes bírósághoz. A TikTok néhány nappal ezelőtt került amerikai tiltólistára, majd később az amerikai szenátus megszavazta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltja a TikTok telepítését és használatát a kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjainak telefonjain és számítógépein.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások