Tiltólistára került Kínában a Scratch

Tiltólistára került Kínában a Scratch

2020. szeptember 8. 22:12, Kedd
Az ázsiai állam teljes mértékben kitiltotta a területéről a gyermekeknek szóló programozási nyelvet.

A Scratch kifejlesztése az MIT nevéhez fűződik és objektumorientált, interpretált, dinamikus és vizuális programozási nyelvnek számít. Napjainkban világszerte közel 60 millió fiatal használja a programozási nyelvet azért, hogy animációkat és videojátékokat hozzon létre a segítségével. A kínai hivatalok indoklása alapján ugyanakkor a Scratch bevonásával készített projektek hamis állításokat tartalmaznak a távol-keleti országgal kapcsolatban, ezért betiltották azt.

A lépés minden bizonnyal válaszlépés az Amerikai Egyesült Államok részéről a TikTokkal szemben folytatott kampányra. A cél az, hogy Kína megtartsa az ellenőrzést az állampolgárai által készített digitális tartalmak felett és ez különösen vonatkozik a helyi gyermekek által megalkotott vagy hozzájuk kerülő anyagokra. Peking mindenképpen el akarja szigetelni a nyugati befolyástól a kínai fiatalokat. Így valósul meg az egyedi kínai digitalizáció.

A TechCrunch értesülései alapján Kína arra törekszik, hogy a programozás minél erősebben bekerüljön a helyi tanítási tantervekbe. A Scratch a népköztársaságban eddig körülbelül 3 millió regisztrált taggal rendelkezett, de ennél sokkal több embert ért el, mert sok kínai fejlesztő is a programozási nyelvet tekintette a termékei alapjának. Volt továbbá egy komoly probléma. Kínában jelenleg minden információkat terjesztő internetes szolgáltatásának be kell tartania a helyi szabályozásokat. Nos, ez a Scratch esetében nem valósult meg.

A tilalom persze nem jelenti azt, hogy a programozási nyelv teljesen el fog tűnni a távol-keleti államból, mert a Scratch Editor nevű szoftver letöltés után offline módban is használható. Vagyis azok a helyi felhasználók, akik korábban már letöltötték a programozási nyelvet és az ahhoz kapcsolódó anyagokat, azok továbbra is alkalmazhatják a programot. A Scratch helyi vetélytársai között van a Code Mao nevű sencseni startup, amelynek célja, hogy a fejlesztésével elavulttá tegye az MIT eszközét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások