Saját digitális adót vezethet be az EU

Saját digitális adót vezethet be az EU

2020. szeptember 15. 18:08, Kedd
Úgy tűnik, hogy az Európai Unió kész a saját útját járni a kérdésben.

Paolo Gentiloni, az Európai Unió gazdaságpolitikai biztosa az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek berlini találkozóján kifejtette, hogy az EU saját digitális adót vethet ki a nagy IT-cégekre. A politikus hangsúlyozta, hogy ha a kérdésben nincs globális egység, akkor az Európai Bizottság jövőre javaslatokat fog beterjeszteni mind a digitális adóval, mind pedig az informatikai óriáscégekre kivethető úgynevezett minimális adóztatással kapcsolatban. Gentiloni hozzátette, hogy a kérdésben sürgősen történnie kell valaminek és úgy fogalmazott, hogy a dolognak "most vagy soha" kell megtörténnie.

Az Európai Unió gazdaságpolitikai biztosa többek között azzal érvelt, hogy ha a közeljövőben nem sikerül egyezségre jutniuk a tagországoknak a kérdésben, akkor nem lesz egységes digitális adó az Európai Unióban és az egyes tagállamok saját nemzeti digitális adókat vezethetnek be. Ezt tette tavaly áprilisban előbb Ausztria, majd Franciaország is. Gentiloni egyébként a tervezett digitális adó részleteiről, például az alkalmazandó adókulcsról nem árult el semmit.

Júniusban Robert Emmet Ligthizer amerikai kereskedelmi megbízott azt mondta, hogy miután a témában nem sikerült előrelépést elérni, ezért Steven Mnuchin pénzügyminiszter döntése értelmében az USA a továbbiakban nem vesz részt az egyeztetéseken. Párizs és Washington egyébként januárban egy keretszerződésben megállapodott arról, hogy Franciaország az év végéig hatályon kívül helyezi a nemzeti digitális adóját, cserébe az USA sem vezette be az ország ellen tervezett szankciókat. Emellett nemrég kiszivárgott, hogy az Amazon és a Google is az ügyfeleire terheli az esetleg kiszabott digitális adót.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások