Játékfejlesztők ellen fordul az amerikai kormányzat

Játékfejlesztők ellen fordul az amerikai kormányzat

2020. szeptember 21. 21:10, Hétfő
A legfőbb ok itt is a kínai befolyás, miközben az Apple-Epic összecsapás is folytatódik.

Az elmúlt hónapokban (a Huawei után) leginkább a TikTok elleni amerikai lépésekről olvashattunk, ahogy a tengerentúli illetékesek a telefongyártó mellett a szoftvercégeket is célkeresztbe vették. Most több játékfejlesztő is bekerült ebbe a körbe, miközben egy másik fronton is zajlanak az események.

A Bloomberg jelentése szerint az amerikai kormányzat levelet küldött több jól ismert fejlesztőnek, amelyek között olyan neveket találunk, mint a Riot Games, az Epic Games, valamint az Activision Blizzard. Ebben arra kérik a címzetteket, hogy adjanak át minden olyan adatot, amelyek az amerikai állampolgárok személyes információinak kezelésére vonatkoznak, a politikusok ugyanis szeretnék látni, hogy az érintett cégek miként (és mennyiben) garantálják azok biztonságát. Ez persze elsősorban a TikTok hasonló eljárásának sebezhetősége, pontosabban a szintén kínai Tencent befolyásának erősödése miatt történik, ez utóbbi szereplő ugyanis érdekelt a levélben felsorolt szereplőkben, mint ahogy (befektetőként) jelen vannak a Snap Inc., a Reddit, valamint számos más internetes névben is.

A kormányzat mellett az Apple is összetűzésbe került az Epic Games illetékeseivel, miután az nyíltan bírálta az App Store gyakorlatát. Erre már korábban mások is sort kerítettek, azonban egyetlen más fejlesztő sem tüzelt olyan erővel az online boltot üzemeltető óriásra, mint az Epic. A háború most azzal folytatódik, hogy visszahívják a macOS platformról a Fortnite: Save the World játékot, ez szeptember 23. után már nem lesz ott elérhető – a korábbi vásárlásokat pedig visszatérítik, már amennyiben a játékos 2019. szeptember 17. és 2020. szeptember 17. között vette igénybe a szoftvert. Ehhez csak október 2-ig kell várni, ezt követően megindulnak az utalások, az Epic pedig megőrizheti a vásárlók jóindulatát, miközben az Apple által az App Store platformon életbe léptetett kitiltás miatt komoly bevételtől esnek el.

A Fortnite: Battle Royale ugyan elérhető marad a Mac-en, viszont a fejlesztő jól látható módon igyekszik eltéríteni a felhasználókat az Apple ökoszisztémájától, ennek kimenetele egyelőre erősen kétséges.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások