Megtámadja Donald Trump rendeletét a TikTok

Megtámadja Donald Trump rendeletét a TikTok

2020. augusztus 25. 08:30, Kedd
A videoszolgáltató megerősítette, hogy jogi útra tereli az ügyet.

A TikTok bejelentette, hogy hivatalos keresetet nyújt be az amerikai kormány ellen. A lépés ennek ellenére aligha fogja megakadályozni azt, hogy a cég az Amerikai Egyesült Államokban kénytelen legyen beszüntetni a tevékenységét. A TikTok augusztus elején került amerikai tiltólistára, majd később az amerikai szenátus megszavazta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltja a TikTok telepítését és használatát a kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjainak telefonjain és számítógépein. Nemrég kiderült, hogy a Microsoft mellett a Twitter, majd később az Oracle is felvette a kapcsolatot a TikTok anyavállalatának számító ByteDance társasággal az amerikai üzletág eladásával kapcsolatban.

Most a platform közölte, hogy közel egy éven át dolgozott azon, hogy minden lehetséges aggályt tisztázzon az amerikai kabinettel, de az utóbbi nem volt hajlandó a tényeket figyelembe venni. A vállalkozás ezért úgy döntött, hogy nincs más lehetősége, mint az igazságügyi rendszer előtt megtámadni Donald Trump elnök különleges rendeletét, mert biztosítani akarja, hogy a jogállamiság ne sérüljön, valamint azt, hogy céget és annak felhasználóit tisztességes módon kezeljék az USA-ban. Az elnöki dekrétum alapján a TikTok, a ByteDance és annak további leányvállalatai, illetve a WeChat és annak anyatársasága, a Tencent tiltott az Amerikai Egyesült Államokban. Az indoklás az volt, hogy a Kínában fejlesztett alkalmazások veszélyeztetik az USA nemzetbiztonságát, külpolitikáját és gazdaságát.

A TikTok többek között azzal érvelt, hogy az augusztus 6-i elnök rendelet nem biztosította a tisztességes tárgyaláshoz való jogot az érintett kínai vállalkozások számára, továbbá kétségbe vonta, hogy nemzetbiztonsági veszélyt jelentene az USA-ra nézve. A platform visszautasította, hogy felhasználói adatokat továbbítana a kínai kormánynak vagy tartalmakat cenzúrázna. Ezzel szemben számos intézkedést vezetett be annak tisztázására, hogy milyen dolgokat engedélyez és miket nem. A videoszolgáltató törekedett arra is, hogy átfogó módon együtt dolgozzon az amerikai belbiztonsági minisztériummal például a választási információk minősítésében, a téves adatok jelzésében és a külföldi beavatkozás megakadályozásában. Emellett nyilvánosak az oldal moderációs irányelvei és az algoritmusa forráskódja, amely más hasonló cégek esetében nem feltétlenül mondható el.

A Fehér Ház eddig nem kommentálta a hírt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások