Áramszünet Kaliforniában: felelős a Szilícium-völgy?

Áramszünet Kaliforniában: felelős a Szilícium-völgy?

2001. január 18. 22:17, Csütörtök
Az egyre sűrűsödő áramkimaradások miatt elrendelték a szükségállapotot Kaliforniában. Egyes elemzőkben az eset hallatán felmerült a kérdés, hogy mennyiben felelős a kialakult helyzetért a Szilícium-völgy?

Mindenesetre, amíg erre a kérdésre választ kapunk, az Intel kijelentette, hogy nem hajlandó további gyárakat építtetni Kaliforniában. Több mamutvállalat közölte, hogy nem kezd új fejlesztésékbe a területen, amíg a problémákat meg nem oldják. A statisztikák szerint a technológia völgyének az energia igénye 12 százalékkal növekedett a tavalyi évben, miközben az állam más részein mindössze 2, 3 százalékkal igényeltek több áramot az ott élők. "Mindössze egyetlen Internetes adatközpont is több áramot fogyaszt, mint a legnagyobb gyár, amit energiával látunk el, és bizony sok ilyen központ van a völgyben." - nyilatkozta John Roukeme, a Silicon Valley Power szóvivője. "Ha nem tudunk több energiát termelni, és azt nem tudjuk megfelelően elosztani, hamarosan komoly problémával találhatjuk magunkat szembe." - tette hozzá a Pacific Gas and Electric szóvivője, Scott Blakey.

A gáz- és az elektromos szolgáltatók szörnyű anyagi helyzetben vannak. A szakértők szerint a szituáció még rosszabbodhat, és ha tovább romlik a helyzet egész Amerikában olyan energiakrízis alakulhat ki, amit az 1970-es évek óta nem tapasztalt az ország. Tény, hogy az utóbbi időben alig épültek új erőművek, pedig az ígértek szerint évente két új "energiagyárat" kellene csatasorba állítani a növekvő igények kiszolgálása végett.

Az energiaszolgáltatók elismerték, hogy a völgy olyan elvárásokat támasztott eléjük, melyekre nem számítottak, pedig a terület energiaszükséglete a következő két, három év alatt könnyedén megduplázódhat. Az áramszünetek az almából is kiharaptak egy darabot, hiszen az Apple cég főhadiszállását is érintették. A hivatalos források szerint további áramkimaradásokra kell számítani, habár az ellátórendszert egyelőre sikerült stabilizálni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások